Шлюб за 300 доларів: міфи і реальність

27 березня 2020, 12:35
Власник сторінки
0
208
Шлюб за 300 доларів: міфи і реальність

Фіктивні шлюби іноземців з громадянами України

В Україні залишається велика кількість фіктивних шлюбів іноземців з громадянами України без намірів створення родини. В більшості випадків іноземці їх використовують для легалізації на території нашої держави та отримання в органах ДМС України посвідок на тимчасове проживання.

          Основною категорією громадян України, яких іноземці використовують для реєстрації фіктивних шлюбів являються жінки. Їх пошук для іноземців, за грошову винагороду, здійснюють певні особи (місцеві мешканці), які надають «послуги з легалізації іноземців в Україні».  

Для реєстрації фіктивного шлюбу між іноземцем та громадянкою України вказані особи шукають жінок, які мають низький соціальний рівень, залежні від алкоголю та наркотиків. Зазначені жінки без вагань погоджуються укласти фіктивний шлюб та отримати за це грошову винагороду від 150 до 300 доларів США, не піклуючись про наслідки своїх дій.

Зазначена схема легалізації іноземців в Україні активно використовується особами, які переховуються за злочини, що скоєні ними в країнах громадянського походження або на територіях інших держав, а також учасниками міжнародних терористичних організацій, які в Україну потрапляють нелегально, у т.ч. з використанням підроблених паспортів, що унеможливлює їх ідентифікацію в разі наявності стосовно них даних в інформаційних базах Інтерполу.

Небезпека цієї ситуації для України полягає в концентрації вказаної категорії іноземців в нашій державі, що призводить до створення організованих злочинних угрупувань, діяльність яких націлена на вчинення тяжких злочинів (крадіжки, вимагання, викрадення людей, вбивства тощо).

 На практиці та в житті розірвання таких шлюбів практично не можливе. Жінки, які втягнуті у ці схеми стають заручницями ситуації і роками живуть не маючи можливості отримати бажаного розлучення, оскільки їм не відомо місце проживання «чоловіків».

У чинному законодавстві України, яке регулює сімейні відносини, визначення фіктивних шлюбів є, але громадяни України, які надають іноземцям «послуги з легалізації в Україні» вміло їх обходять та безперешкодно, будучи обізнаними про відсутність кримінальної відповідальності, заробляють на цих схемах гроші.

Шлях припинення таких шлюбів в Україні лежить через звернення однією з сторін до суду з позовом про визнання шлюбу фіктивним, але судова практика показує, що таких звернень практично не має, а якщо вони існують то значний час тривають судові слухання у зв’язку з тим, що іноземці не являються на судові засідання.

В більшості країн Європейського Союзу, при зверненні іноземця до міграційних органів з приводу отримання дозволу на проживання, ретельній перевірці підлягають обставини, які надають право для отримання дозволу, в т.ч. факт укладання з громадянами шлюбу на предмет фіктивності. При цьому, в деяких країнах існує юридична відповідальність за створення фіктивних умов для легалізації іноземців.

Сподіватимемось, що в нашій країні ситуація з контролем та перевірками предмету фіктивності шлюбів іноземців з громадянами України зміниться на краще, з відповідними закріпленнями в нашому законодавчому полі. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Терроризм,мошенничество,жертвы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.