Про добір кандидатів на посади суддів

03 березня 2020, 17:41
Власник сторінки
адвокат, правозахисник.
0
78
Про добір кандидатів на посади суддів
українські судді

Фактично сьогодні громадяни України в багатьох випадках позбавлені доступу до правосуддя.

У червні 2016 року за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя», Українсько-канадського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» та Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» стартувала судова реформа, яка потягла за собою зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і в межах якої у квітні 2017 року було оголошено добір на посади суддів місцевих судів.

 

Згідно з висновком Ради Європи, оприлюдненого 8 квітня 2019 року на сайті Офісу Ради Європи в Україні, процедура добору та призначення на посади суддів започаткована цією реформою, відповідає стандартам Ради Європи.

 

Так, кандидати на посади суддів пройшли через чисельні прозорі та чесні процедури, які передбачені Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

 

Окремо необхідно зазначити про ситуацію, яка склалася  з 370 кандидатами на посаду судді, які не мали стажу роботи на посаді помічника судді. Спеціальна підготовка цих кандидатів складала дев’ять місяців і завершилася 24 травня 2019 року. У зв’язку з тривалістю підготовки багатьом кандидатам довелось звільнитись з роботи та переїхати в інше місце для навчання, залишивши свої сім’ї та суттєво змінивши умови побуту.

 

Сама підготовка відбувалася в Національній школі суддів України у формі тренінгів, в ході яких кандидати щодня складали іспити у формі тестування з метою контролю засвоєння викладеного матеріалу, а також наприкінці кожного блоку навчання складалися підсумкові іспити у формі написання практичного завдання. Такий високий рівень підготовки майбутніх суддів був запроваджений вперше в історії України. Процедура добору кандидатів на посаду судді, на організацію та проведення якої витрачено багато коштів іноземних партнерів та державного бюджету, отримала чимало схвальних відгуків міжнародних експертів.

 

Після спеціальної підготовки в період з 31 липня по 29 серпня 2019 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів був проведений кваліфікаційний іспит для 370 кандидатів на посаду суддів місцевих судів, який складався з письмового анонімного тестування та анонімного письмового практичного завдання по написанню судового рішення зі спеціалізації відповідного місцевого суду (загального, адміністративного та господарського суду).

 

Результати анонімного тестування оприлюднювались Комісією у день його складення. За наслідками результатів анонімного тестування до написання анонімного письмового практичного завдання було допущено 368 кандидатів.

 

Проте Комісією не були визначені результати перевірки практичних завдань, через це процедура кваліфікаційного іспиту не завершена.

 

З прийняттям 16.10.2019 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», подальша доля цих кандидатів залишається невизначеною та незрозумілою, адже питання щодо визначення результатів складеного кваліфікаційного іспиту не врегульовано.

 

Незавершеність процедури кваліфікаційного іспиту призведе до поглиблення кадрової кризи, яка склалася в судах першої інстанції, адже нагальною залишається проблема кадрового голоду в судах, оскільки за останній час судову систему залишило близько 2000 суддів, що негативно впливає на навантаження суддів. Нормативне навантаження у 183 справи на суддю на рік – це цифра, яка вже давно не відповідає дійсності, в окремих судах судді розглядають від 1500 до 2500 справ, і це не збігається з фізичним можливостям людини.

Фактично сьогодні громадяни України в багатьох випадках позбавлені доступу до правосуддя. Так, в деяких населених пунктах суди взагалі не функціонують через відсутність суддів. В інших судах, через нестачу суддів справи призначаються до розгляду з порушенням встановлених строків.

 

Сподіваюся проблема із звершенням процедури  кваліфікаційного іспиту для 368 кандидатів на посаду судді якнайшвидше буде вирішена, в протилежному випадку, це матиме вкрай негативні наслідки не тільки для самих кандидатів, а й для держави та усього українського народу, оскільки суспільство неодноразово наполягало на проведенні ефективної кадрової політики та якісного наповнення судів першої інстанції.

 

Автор: адвокат і правозахисник Ярослав Гришин.

Офіційний сайт - gryshyn-partners.com.ua

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.