Ярослав Гришин: Як боротися з комунальниками, якщо взимку холодні батареї

20 листопада 2019, 16:21
Власник сторінки
адвокат, правозахисник.
0
34
Ярослав Гришин: Як боротися з комунальниками, якщо взимку холодні батареї
Холодні батареї

Ярослав Гришин: Як перемогти комунальників, якщо взимку холодні батареї?

Жителі багатоквартирних будинків у різних містах України щодня постають перед такою проблемою, як недостатньо якісні комунальні послуги. Досить часто і  їх повна відсутність. Проте споживачі послуг, часто, самі воліють «не заморочуватися» з ЖЕКами і вирішувати проблему самостійно, або жити з нею і далі. Однак така пасивна позиція ще більше посилює існуючу проблемну ситуацію. Відстоювати українцям свої права у відносинах з підприємствами, які надають комунальні послуги, не тільки можна, а й потрібно.

Розпочнемо з оновлення в законодавстві напередодні сезону опалення 2019/2020. Постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 №830 затверджені нові Правила надання послуги з постачання теплової енергії. Документ регулює відносини між суб’єктом господарювання, що проводить господарську діяльність з постачання теплової енергії (іншими словами: виконавець), та індивідуальним і колективним споживачем (тобто: споживач), який отримує або має намір отримати послугу з постачання теплової енергії. Також ці правила визначають вимоги до якості послуги, одиниці виміру обсягу спожитої споживачем теплової енергії і порядок оплати.

Запам`ятайте: Постачальник тепла має надавати послугу, яка чітко відповідає встановленим нормам!

Зверніть увагу, що виконавець, тобто постачальник, забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги згідно встановлених норм. Таке визначення надання послуги здійснюється відповідно до умов договору:

1) за показаннями вузла комерційного обліку теплової енергії – для колективного договору, договору з колективним споживачем, договору з власником (користувачем) будівлі, індивідуального договору;

2) з урахуванням показань вузлів розподільного обліку теплової енергії/приладів – розподілювачів теплової енергії (у разі їх наявності) або дотриманням нормативної температури повітря у приміщеннях (для приміщень не оснащених вузлами розподільного обліку теплової енергії/приладами – розподілювачами теплової енергії) – для індивідуального договору (із здійсненням обслуговування і проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання).

Постачання теплової енергії для потреб централізованого опалення здійснюється в опалювальний період безперервно. Окрім перерв для ліквідації аварій

Треба пам`ятати: рішення про початок та закінчення опалювального періоду приймається органами місцевого самоврядування з урахуванням кліматичних умов згідно з будівельними нормами, правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж, державними санітарними нормами і правилами та іншими нормативними документами.

Довідка! Опалювальний період починається у разі, коли протягом 3-х діб середня добова температура зовнішнього повітря становить 8°С та нижче. Закінчується у разі, коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря перевищує 8°С.

Постачання теплової енергії для потреб централізованого опалення здійснюється в опалювальний період безперервно, окрім часу ліквідації аварій. Тоді виконавець поновлює надання послуги споживачу після усунення причин виявлених неполадок у найкоротший строк. Який не більше 24 годин з моменту надходження відомостей про усунення причин.

Надання послуги здійснюється виключно на договірних засадах. Як відомо цього року почав дію новий Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Тепер теплопостачальні організації найчастіше переукладають договори зі споживачами, застосовуючи практику публічного договору, як це зробило, наприклад, КП «Київтеплоенерго».

Послуга надається споживачам згідно з умовами договору, що укладається відповідно до типових договорів про надання послуги відповідно до  Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Які умови має виконати перед споживачами постачальник тепла?

1) забезпечувати своєчасність надання, безперервність і належну якість послуги згідно із законодавством та умовами договорів про її надання, зокрема шляхом створення системи управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів;

2) забезпечувати надійне постачання обсягів теплової енергії відповідно до умов договору та стандартів;

3) розглядати у визначений законодавством строк претензії та скарги споживачів і проводити відповідні перерахунки розміру плати за послугу в разі її ненадання, надання не в повному обсязі, несвоєчасно або надання послуги неналежної якості, а також в інших випадках, визначених договором;

4) своєчасно реагувати на виклики споживачів, підписувати акти-претензії, вести облік вимог (претензій) споживачів у зв’язку з порушенням порядку надання послуги;

5) своєчасно та власним коштом проводити роботи з усунення виявлених неполадок, пов’язаних з наданням послуги, що виникли з його вини;

6) вживати заходів до ліквідації аварій, усунення порушень якості послуг у строк, встановлений договором, але не більше семи діб;

У той же час, виконавець комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу) має право обмежити чи припинити надання відповідної комунальної послуги її споживачу незалежно від обраної моделі організації договірних відносин у разі непогашення в повному обсязі заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження від виконавця. Таке попередження надсилається споживачу не раніше наступного робочого дня після спливу граничного строку оплати комунальної послуги, визначеного законодавством та/або договором про надання відповідної комунальної послуги.

Проте до житлових будинків цей механізм не застосовується, тому що відключення від опалення в зимовий період по суті є порушенням конституційних прав людини!

Перекрити тепло для окремих боржників технічно неможливо, а провести масове відключення всього будинку при наявності заборгованості лише у пари абонентів постачальник не може. Його просто завалять позовами від тих абонентів, у яких немає боргів. Іншими словами, законодавчо таке право у постачальника є, але на практиці його застосувати майже неможливо.

Яка температура всередині квартири під час опалювального періоду вважається нормою?

Відповідно до нормативів температура в кімнатах повинна бути +18, а в кутових кімнатах +20 °C. Допустимий строк відхилення від цієї норми – не більше 12 годин за добу (один раз на місяць). У випадку відхилення від цієї норми необхідно скаржитися у диспетчерську службу постачальника тепла.

Тоді служба комунального підприємства проводить обстеження – заміряє температуру в кімнатах та виявляє причину відхилення. Якщо це сталося з їхньої провини – усувають недоліки, та проводять перерахунок вартості послуги за опалення. Власне, комунальні служби повинні відреагувати протягом 1 доби.

Додатково можна скласти акт-претензію, в якому викласти виявленні порушення. Але, краще, щоб такий акт підписали не менше трьох споживачів. У випадку відмови теплопостачальника зменшувати розмір оплати за комунальні послуги, можна вже звертатися з вищевказаними документами до суду.

Автор: адвокат Ярослав Гришин, керуючий партнер міжнародної юридичної фірми

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,Киев,Запорожье,адвокат,адвокатские услуги,адвокат Печерский суд,юридическая компания,Верховный Суд,Апелляционный суд г. Киева,юридическая консультация,юридическая помощь,услуги юридической фирмы,юридические фирмы,услуги адвоката,судебные споры,судебный юрист,правозащита украина,опалювальний сезон,реєстрація юридичної особи,судебный адвокат,Адвокатское Бюро,хороший юрист,адвокат по уголовному праву,адвокат Киев,похолодание
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.