Що означають результати Нормандського саміту та до чого тут МВФ та ЄС?

12 грудня 2019, 13:54
Власник сторінки
0
1308

Зеленський, котрий розраховував подивитись в очі Путіна та зіграти на своїй харизмі, розбудивши людські якості російського диктатора - дещо переоцінив власні сили.

І Путін схоже роздавив Зеленського. Адже його постійне почухування носу, невпевненість, невиразна гра обличчя, пошук очима знайомих в залі, покусування пальців та фраза: я скучив за рідним Києвом і хочу повернутись - тому підтвердження.

Чи це істинна правда, ми дізнаємось із наступних політичних подій в країні, або із мемуарів Зе в майбутньому.

Нашого Президента явно здивували слова Путіна, більш за все було погоджено щось інше. Це - досвід, що Путіну довіряти НЕ можна. Але цей досвід мав би уже бути.

Путін сказав що Україна має легалізувати формулу Штайнмайєра та спеціальний статус Донбасу на постійній основі в конституцію.

Так от, Парламент не зможе це легалізувати в силу різних причин, одна з яких суспільство та вулиця.

Друга тема котра підіймалась на зустрічі це Газ. По якому не змогли погодитись. І тут свою роль вчасно і дуже потрібно зіграли МВФ та Європейський союз. Вранці в понеділок, наші західні партнери запустили новини про те що перші дають нам 5,5 млрд доларів в кредит в трирічній програмі, а другі 0,5 мільярда євро. Що значно посмилило позиції України в переговорах.

Твердження про те, що Україна  фінально домовилася з МВФ про кредит - перебільшення. На порядку денному засідань МВФ Україна розглядатимуть 18 грудня. Але, очевидно, що рішення не буде - МВФ буде явно чекати 19 грудня і рішення Шостого апеляційного адмінсуду у справі Приватбанку. 


Чи буде рішення відразу після цього? Є великі сумніви, тому що, з 21 грудня МВФ, судячи з практики попередніх років, піде на канікули.


Але є ще одна серйозна проблема - дефіцит бюджету-2020. Це - принципове питання для МВФ. І фонд вже підозрює Україну в маніпуляціях. Фінансові партнери із Вашингтона неофіційно звернулося до Кабміну з проханням роз'яснити - чому до держбюджету-2020 закладено курс 27,5? 


МВФ вважає, що влада України таким чином створюють собі можливість маніпулювати з дефіцитом держбюджету - в реальності він буде більше, ніж влада обіцяє (неперевищення дефіциту бюджету обумовлений з МВФ рівня - ключова умови отримань кредиту від Фонду). 


Тобто, зрозуміло, що з дефіцитом держбюджету-2020 все дуже неблагополучно. І в цих умовах починалася реприватизацію Укртелекому при якій з держбюджету доведеться заплатити колишньому власнику 1,3 млрд. Дол. Можуть або божевільні, або вороги України - адже ці 1,3 млрд. дол. дуже сильно збільшать дефіцит держбюджету. А МВФ, бачачи, як йтимуть справи з держбюджетом-2020 (а якщо буде реприватизація Укртелекому та повернення ПриватБанку Коломойському, то справи будуть зовсім погано) може не почати кредитування України. І як в цих умовах погашати зовнішній держборг, за яким Україна в 2020 році повинна виплатити 7,5 млрд. дол. Адже загалу зрозуміло, що кредити МВФ, якщо вони будуть, призначені для погашення зовнішнього держборгу.


Тому Фондж відіграв свою важливу роль і підстрахував нас в переговорах із ворогом, але не став менш вимогливим до нас та нашої фінансової дисципліни. Й надалі вимагатиму від Кабміну системних структурних реформ, прозорості, чесності та професійності.


МВФ готовий бути надійним другом та партнером і підстраховувати Україну у критичні моменти, але й держава повинна бути таким, в переговорах із фінансовими донорами. Не приймати не очікуваних і спонтанних рішень, на догоду корупціонерам чи олігархам, а вести політику націлену на фінансове виздоровлення та посилення власної економіки.

Також варот зазначити, що у відсутності домовленостей по газу, є білше позитивів ніж негативів. Адже давайте відверто, Європа нам там явно уже не найкращший союзник - вони дозволили Північний потік 2 - тому краще партнеритись в даному питанні із Штатами! 

Виникає враження - що було дві зустрічі - перша, це прес конференцію з якої ми бачили прес конференцію де був невпевнений зеленський! 

Друга це з вуст місцевих ломів, журналістів та політиків - котрі розповідають що наче б то все ок»! І зеленський переміг.. тоді одне питання, то в чому ж перемога?

Із Правильних речей було відмічено що представники окупованого Донбасу це не бойовики, це в тому числі і ті, хто виїхав з окупованих територій. Тому вони теж повинні бути присутні на переговорах;

Важливе: більш за все є непублічна частина. Її замовчують. Але все таємне завжди стає явним. Тому завжди варто бути на поготові.

І найголовніше, додому повернуться українські заручники, і це сильно. Хоч і задача мінімум, проте надіємось буде виконана.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.