Вони постараються

29 жовтня 2019, 11:51
Власник сторінки
журналист
0
836
Вони постараються

Поки писав на вихідних про те, що на сьогоднішній зустрічі в Мінську знов ні до чого не домовляться і "Нормандський формат" знову за обрієм, не встиг написати що не домовляться про газовий транзит

Поки писав на вихідних про те, що на сьогоднішній зустрічі в Мінську знов ні до чого не домовляться і "Нормандський формат" знову за обрієм, не встиг написати що не домовляться про газовий транзит.

Відмінність двох ситуацій у тому, що в Мінську не домовляться тільки сьогодні, а по газу не домовилися вже вчора. А спільність - у тому, що тут не треба особливих талантів прогнозиста, досить тримати в пам*яті передісторію, уважно читати новини і, головне, пам*ятати, що Кремль створює труднощі іншим не для того, щоб потім іти на компроміс.

Якщо по суті, то 31 грудня спливає десятирічний контракт на транзит через Україну російського газу до ЄС. Але "Північний потік" добудувати до цього терміну росіяни не встигають (про що навіть ваш покірний слуга з нахабною впевненістю писав ще в лютому). Тому їм треба короткотермінова домовленість, а далі гуляйте, бандерівці, лісом. А нам треба, користуючись ситуацією, протиснути новий довготерміновий контракт і зберегти хоч би половину тих надхожень оплати за транзит, які за минулі роки складали в середньому до 3-х мільярдів доларів на рік.

Росіяни кажуть, що, може, і не проти, але тільки якщо ми пробачимо їм борг, присуджений Стокгольмським арбітражем ($ 2,56 млрд), і погодимося знову купувати газ в Росії напряму. Кароч, вірьовка й мило будь-якого сорту на наш смак, і головне, задешево.

З інтересом (насправді ні) чекаю, коли активісти всебічного примирення всіх з усіма почнуть розповідати, що прямі поставки від "Газпрому" економічно вигідніші, і все одно ж Росія борги не віддасть, тож геть тяжке наслєдіє попєрєдніков і оце-о все. Воно, звичайно, не так зачіпляє, як "треба просто припинити стріляти, бо ж люди гинуть", але вони постараються.

Наступний раунд переговорів по транзиту вже 11 листопада, коли що.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Газпром,Нафтогаз,Росія,контракт
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.