Конфлікт у моно-більшості і чому бюджет 2020 - це лише папірець?

23 вересня 2019, 15:15
Власник сторінки
Народний депутат України
0
76
Конфлікт у моно-більшості і чому бюджет 2020 - це лише папірець?
Костянтин Бондарєв, народний депутат України

Закон про столицю, тотальна фіскалізація приватних підприємців, новий бюджет країни та ринок землі. Усі нюанси законодавчих ініціатив тижня - розкладаю по пунктах.

Нове обличчя столиці


Закон про столицю – це одна з найяскравіших новин тижня. Що принципово нового? По-перше, розмежовується влада мера і голови адміністрації. По-друге, вводиться поняття районні ради. Які плюси, а які мінуси? Плюси, на мою думку: збалансована система влади. Коли в місті Києві (в Київраді) більшість одна, а у Верховній Раді інша – існує конфлікт інтересів. Які мінуси? Мені здається, розбалансованість влади, тому що, коли всі повноваження у господарника в руках, я думаю, що порядку більше. Слухання цього законопроекту призначено на 1-2 жовтня, подивимося в якому вигляді його приймуть і чи приймуть взагалі.


«Липовий» бюджет


Законопроект під назвою «бюджет 2020» вже в парламенті. Але чи варто його обговорювати? Я думаю, що ні. Хоча все ж можна сказати пару слів. Зарплати вчителів і лікарів виросли? Ні. Зростання ВВП на рівні 2 - 2,5 відсотка, а очікували 7. Всього цього і багато чого іншого немає, тому що це просто папірець. Його зареєстрували і внесли тільки з однією метою - почати переговори з МВФ. Це дійсно дуже важливо, адже нова програма співпраці з МВФ країні дуже потрібна. Тому перш ніж обговорювати, пропоную трохи почекати. Тим більше, необхідні макроекономічні показники для цього документа (закону про бюджет 2020) будуть у Кабінету Міністрів тільки 15 жовтня. Саме з цього моменту почнеться процес створення реального документа, а поки це все лише збір інформації та побажань. Після 15 жовтня почнемо серйозну розмову.


Перший конфлікт у моно-більшості 


Серед пропозицій внесення змін до кримінально-процесуальне законодавство було багато «новел». Наприклад, пропонували дозволити слідству стежити і прослуховувати будь-яку людину без дозволу суду. Закамуфлювати це все під те, що нібито це було необхідно для прослуховування депутата, стеження за ним і отримання будь-якої іншої інформації про його діяльність. Але насправді це стосувалося не тільки депутатів, а в принципі кожного. Тобто, якщо парламент підтримав би ці зміни, то будь-якого з вас можна було б прослуховувати і стежити за вами без жодних дозволів. Більш того, районний прокурор відкривав би провадження і справа могла розслідуватися вічно. Ви знаєте, за це не голосували не тільки депутати меншості, за це не проголосували і депутати «Слуги народу». Всі разом сказали: «ні диктатурі!». Подібне ми пройшли ще в 17 році.


Зеленський, ринок землі та аграрії


Минулого тижня відбулася зустріч Зеленського і Кабінету Міністрів з аграріями, де команда президента представила своє бачення ринку землі. Натрапили на легке непорозуміння, а також протести. Я думаю, що в такому вигляді це не злітає. Цікаво, що паралельно проходила інша презентація - реформування і реструктуризація «Укрзалізниці» і нового закону «про Укрзалізницю» в Міністерстві інфраструктури. І там наші колеги, представники Міжнародного банку реконструкції та розвитку, англійською мовою (хоча небагато хто з присутніх розумів її) розповідали про те, що рішення вже прийнято і в 20-му році почне роботу ринок землі. Тобто вже в 21-му році, коли дозріє перший врожай, його потрібно буде вивозити. Тому до 21-ого року необхідно приватизувати вантажні перевезення залізничним транспортом. Але не пасажирські. Пасажирські потрібно залишити на утримання країни. Знаєте чому? Тому, що вони збиткові, а прибуток дають саме вантажні перевезення. Тобто в світовому банку і в ЄБРР про це вже знають. А ми ще тільки дивимося презентацію «Зеленський і аграрії».


Тотальна фіскалізація


На цьому тижні був цілий блок законопроектів під красивою назвою «детінізація фіскальної політики держави». Насправді, ви знаєте, я, коли анонсував свою поправку, розповів анекдот: «Один товариш в іншого запитує:

- Слухай, а як більше заробити на корові?

Інший йому відповідає:

- Дуже просто. Щоб корова давала більше молока і дешевше обходилася: її треба менше годувати і більше доїти».

Ось такий підхід цих всіх законів по відношенню до наших ФОПів, до нашого найменшого бізнесу. Я не розумію, чому фіскальна політика починає свою реновацію саме з тих, у кого грошей менше. Може краще було б починати з олігархів? На жаль, друзі, цей експеримент вам теж доведеться пережити. Посилилася система тиску на ФОПів. А більш детальну інформацію ви почуєте і побачите вже в ваших бухгалтерських звітах і платежах.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Киевсовет,налоги,столица,Верховная Рада,Батьківщина,парламент,народный депутат,бюджет Украины,Президент Украины,Батькивщина,Київ,Рынок земель,Владимир Зеленский,народний депутат,столиця,Київрада,податки,підприємці,державний бюджет,ринок землі,малий бізнес,ФОП,фіскальна політика,Слуга народа,Українська Верховна Рада,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.