Україна потребує єдиного фіскального відомства, яке захищатиме громадян і бізнес

19 вересня 2019, 18:09
Власник сторінки
Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Університеті державної фіскальної служби України
0
13500

Координація з одного «центру управління» дозволяє упереджувати і проводити якісні розслідування злочинів та виконувати одну з основних функцій – захищати права громадян та економічну безпеку країни.

Ухвалення зареєстрованого на сайті Верховної Ради Законопроєкту «Про Бюро фінансових розслідувань» № 1208 негативно вплине на бізнес та громадян, адже новий фіскальний орган матиме виключно каральну функцію та буде залежати від уряду чи міністра фінансів. Крім того, законопроєкт не передбачає конкурсу на посаду керівника, законодавчого обмеження іншим правоохоронним органам займатись протидією злочинам у сфері публічних фінансів, контролю тощо. 

Саме тому при обговоренні законопроєкту на робочій зустрічі з депутатами та експертною спільнотою, я запропонував створити альтернативне нейтральне та максимально незалежне відомство – Державну службу доходів, яка поєднає чинні фіскальні органи, об’єднає їх функції та інформаційні бази у єдину систему. Така координація з одного «центру управління» дозволяє не тільки проводити якісні розслідування злочинів, упереджувати їх, а й виконувати одну з основних функцій – захищати права громадян та економічну безпеку країни. І це підтверджує досвід розвинутих країн.  

Хочу більш детально пояснити мою позицію, яку підтримали як експертна спільнота, так і деякі парламентарі. Як я вже неодноразово наголошував, наша податкова система потребує комплексного і системного реформування, як законодавства, так і чинних фіскальних органів. Рівень тіньової економіки в Україні в 60% підтверджує некомпетентність правоохоронців. Від фіскальних органів, у тому числі, залежить рівень довіри громадян до всієї податкової системи. Без подолання корупції серед фіскалів та якісних розслідуваннях економічних злочинів, довіру українців не повернути. Держава повинна паралельно з реформуванням законодавства показувати реальну боротьбу з корупцією і власну відповідальність. Хто буде чесним, якщо влада сама не демонструє послідовність у своїх діях і не стає прикладом прозорості та чесності?

Саме тому, нове фіскальне відомство повинно бути перш за все нейтральним та максимально незалежним, а не підпорядковуватися уряду чи міністру фінансів, як прописано у положеннях закону про Бюро фінансових розслідувань. Також для якісних розслідувань правопорушень закон повинен надати відомству аналітичну функцію та можливість фінансового моніторингу, а не тільки правоохоронну. Як можна без твердого обґрунтування, що базується на ґрунтовному аналізі та якісній доказовій базі, звинувачувати у скоєнні злочину? Дії співробітників повинні контролюватися, інакше новостворений орган буде упередженим, що у результаті призведе до негативних наслідків для бізнесу – це також не прописано у зареєстрованому законі № 1208.

В України необхідно створити єдине максимально незалежне відомство, яке надаватиме сервіс для громадян і бізнесу, а не виконувати виключно каральну функцію. Саме тому, як альтернативу, ми пропонуємо створити новий державний незалежний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом з правоохоронними функціями, що забезпечить національну безпеку України в економічній сфері.  Координувати та регулювати нову незалежну Державну Службу доходів (назва – не важлива) повинна Рада національної безпеки та оборони, яку очолює Президент України. Діяльність нового фіскального відомства повинна бути максимально незалежною від органів державної влади, прокуратури, органів місцевого самоврядування, політичних партій, громадських об’єднань, інших фізичних або юридичних осіб. Контроль за діяльністю Служби повинен здійснювати парламент та спеціально створена при Службі громадська рада. Для розслідування можливих правопорушень співробітників Служби досить вже чинних антикорупційних органів НАБУ і ДБР – вони можуть ефективно справлятися з такими викликами, як перевищення службових повноважень, корупція, недбалість співробітників. Так що функція контролю вже існує.

Нова Державна Служба доходів повинна реорганізувати та поєднати в єдину систему Податкову і Митну служби, Службу фінансового моніторингу, Службу фінансового аудиту та Службу фінансових розслідувань та об’єднати всі функції, можливості та інформаційні бази в єдину систему. В єдиній базі даних буде видно весь ланцюг руху коштів – процес може бути координований з одного «центру управління». Навіщо «смикати» бізнес, якщо все можна бачити, не виходячи з-за столу, користуючись об'єднаною системою? І тільки якщо співробітники відомства побачать операції, які мають сумнівний характер, тільки тоді будуть мати право постукати до підприємця і розібратися, що відбувається. Поєднання чинних фіскальних органів також дозволить оптимізувати штат, а значить і витрати державного бюджету на утримання. А ще важливіше – залишити на службі виключно високопрофесійних спеціалістів. Тільки у такому випадку новостворений орган зможе оперативно упереджувати і якісно розслідувати економічні злочини, а головне – захищати економічну безпеку України та чесних платників податків. 

Одним з основних повноважень Державної служби доходів України повинно стати захист прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, забезпечення національної безпеки, протидія відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, протидія фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Також формування загальнодержавної багатоджерельної аналітичної бази даних для надання правоохоронним органам України та іноземним державам можливості виявляти, перевіряти і розслідувати злочини, пов'язані з відмиванням коштів.  

Інші повноваження:

  • створення сприятливих умов для розвитку зовнішньоекономічної діяльності, захист митних інтересів та забезпечення митної безпеки України;


  • контроль за дотриманням реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску;


  • здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і правдивістю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, бюджетних установах і суб’єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів, дотриманням законодавства про закупівлі, діяльністю суб’єктів господарської діяльності незалежно від форми власності;


  • запобігання, виявлення, розкриття та досудове розслідування злочинів у сфері господарської діяльності, віднесених чинним законодавством до її компетенції; розшук платників, які ухиляються від сплати податків і зборів  та неподаткових платежів; розшук боржників, їх майна та активів, на які може бути накладено стягнення; запобігання, виявлення, припинення корупційних діянь та правопорушень, а також злочинів у сфері службової діяльності з боку працівників Державної служби доходів України.

     Звичайно, статус, основні завдання та повноваження Державної служби доходів України необхідно закріпити окремим законом «Про Державну службу доходів України». Розробка такого законопроєкту повинна базуватися на чинному законодавстві у сфері національної безпеки та оборони, не суперечити Конституції України та передбачати внесення змін в цілу низку законодавчих актів. У нас вже є напрацювання – системна реформа вже розписана як детальна дорожня карта на п’ять років вперед – це відповідає політичному періоду. Однак, одночасно зі створенням нової Державної служби доходів повинні відбуватися зміни у законодавстві: зниження податків, проведення податкової амністії і реальна боротьба з корупцією. Необхідно повернути довіру громадян до податкової системи. 

      Сьогодні рівень довіри до влади – максимальний. І цей кредит довіри може дати поштовх на якісне проведення реформ для громадян, а не окремих груп.

P.S. Вже ознайомився з так званим альтернативним Законопроєктом № 1208-2 «Про Бюро фінансових розслідувань», він також вже зареєстрований на сайті Верховної Ради. Напевно, цей проєкт закону мав виправити недоліки № 1208, однак, у законопроєкті майже нічого не змінилося, крім посилення контролю Кабінету міністрів й міністра фінансів над фіскальним відомством, а також зменшення чисельності осіб у наглядовій громадській раді при Бюро з 35 до 15 осіб.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законопроект,реформа,Президент Украины,РНБО,політика,влада,народні депутати України,уряд,податки,Кабінет Міністрів,громадська рада,Податкова реформа,боротьба з корупцією,експерт,міністерство фінансів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.