До 31 грудня все ще можна повернути частину своїх податків

03 грудня 2019, 16:38
Власник сторінки
Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Університеті державної фіскальної служби України
0
11003

Чинне податкове законодавство дозволяє українцям повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплачених із заробітної плати.

«Податкова знижка» – документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку у звязку з придбанням товарів (робіт, послуг) у фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного у звітному році заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України. Для реалізації вказаного права необхідно не пізніше 31 грудня року наступного за звітним заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Податкову знижку можна отримати, якщо у звітному році громадянин:


1. Сплачував іпотечний кредит. Таке право виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання. Зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцеперебуванням такого житла.

При цьому слід врахувати, що повну суму податку, можна повернути за житло, площа якого не перевищує 100 м². Якщо житло більше, то сума податкової знижки розраховується по формулі К = 100/ФП (ФП – фактична загальна площа житла, що будується (придбана) платником податку за рахунок іпотечного кредиту. Таким чином, якщо площа житла, яке ви придбали в іпотеку складає, наприклад, 200 м², тоді поверненню підлягає сума податку, помножена на коефіцієнт 0,5. Крім того, право на податкову знижку надається протягом 10 років, що незручно для громадян, які отримали іпотечні кредити на 15, 20 і більше років.

2. Протягом звітного року сплачував за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти щодо себе та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

3. Вносив пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 4% суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

4. Сплачував на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з особистого лікування або члена його сім'ї, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів). А також суму коштів, сплачених на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Слід врахувати що податок не відшкодовується, якщо витрати були здійснені на: косметичне лікування, протезування зубів, абортів, операцій зі зміни статі, лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування), лікування тютюнової чи алкогольної залежності, придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабміном.

5. Сплачував страхові платежі (страхові внески, страхові премії) та пенсійні внески, страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого громадянина, так і членів його сімї першого ступеня споріднення.

6. Переобладнував транспортний засіб, що належить громадянинові, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

7. Здійснював оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

8. Оплачував державні послуги, пов’язані з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита.

9. Здійснював видатки на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та відсотків за ним.

10. Сплачував орендну плату за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, якщо громадянин має статус внутрішньо переміщеної особи. Такою знижкою громадянин може скористатися у разі, якщо не має у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; не отримує передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.


Для використання свого права, разом з декларацією необхідно мати такий пакет документів: копія паспорту, копія довідки про присвоєння податкового номера, довідку про доходи за звітний рік, копії договорів, копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати.

У разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про вступ у шлюб).

Особи, які мають статус внутрішньо переміщених осіб повинні надати: копію довідки про взяття  на облік внутрішньо переміщеної особи; копію договору оренди житла; платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати; заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства.

Отже, чинне законодавство передбачає досить багато випадків, у яких громадяни можуть повернути частину сплачених податків.

У випадку, коли виникають труднощі з заповненням декларації, звертайтесь до податківців, адже відповідно до Податкового кодексу вони зобов’язані проводити безоплатні роз'яснення порядку документального підтвердження прав на податкову знижку та подання податкової декларації.

Але пам’ятайте, що право на податкову знижку на наступні податкові роки не переноситься.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податковий кодекс,податки,ФОП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.