Виноградівська ЦРЛ під загрозою закриття! Наслідки реформи чи політична дурість?

09 липня 2019, 19:14
Власник сторінки
0
2302
Виноградівська ЦРЛ під загрозою закриття! Наслідки реформи чи політична дурість?

-

Реформа медицини в Україні перейшла до другого етапу, та через бездіяльність Районної Державної Адміністрації Виноградівська районна лікарня може бути закрита вже з нового року. У такий переломний момент головний лікар Надія Онисько залишила свій пост, вона вирішила зайнятись політичною діяльністю та висунула свою кандидатуру в депутати Верховної Ради України від 73 округу.

Через таку політичну дурість стає питання про закриття Виноградівської районної лікарні. Знаючи про кардинальні зміни, Надія Степанівна залишила все на самотік, знаючи про свій мізерний шанс на прохід по одномандатному виборчому округу, де є сильні та досвідчені конкуренти, Надія Степанівна залишила складну ситуацію з лікарнею на самотік та вирішила піти у політику з однією ціллю – заробити гроші, з чим вона прекрасно справлялася на посту гол. лікаря. Вже всі знають про те, що вона є лише технічним кандидатом П. Балоги і не більше.

Коментар з цього приводу дала виконуюча обов’язки департаменту здоров’я закарпатської ОДА Єлизавета Біров

Що ж все таки чекає на Виноградівську ЦРЛ?

В Україні проходить реформа галузі охорони здоровя. Ми пройшли перший етап цієї реформи. Сьогодні всі заклади первинної ланки охорони здоров’я перетворилися в некомерційні, тобто комунальні підприємства. Розпочався другий етап – перетворення закладів вторинного і третинного рівня. Для цього були прийняті відповідні рішення сесії обласної ради щодо перетворення закладів третинного рівня, також в районах пройшли сесії районної ради, де були схвалено рішення, які в подальшому вимагають запустити перетворення районних лікарень з державних в неприбуткові комунальні заклади. Цей процес вже пішов по всій Закарпатській області.

Єдина установа, яка ще не почала процес перетворення – це Виноградівська районна лікарня. Скоріше це відбулось не по причині юридичних колізій, а через особисті неувязиці та суперечки, які затримують запланований захід. Я думаю, що все вирішиться, це лише питання часу. Наразі власником Виноградівської ЦРЛ є районна державна адміністрація. Процедура відразу ж розпочнеться, як тільки РДА видасть розпорядження щодо виходу засновника. Після цього вступить в силу рішення районної ради і вона стане її засновником. Таким чином Виноградівська ЦРЛ перетвориться з державної установи в некомерційний комунальний заклад. Фінансування в такому разі буде надходити від Національної служби охорони здоров’я в Україні, з якою ЦРЛ повинна укласти договір. Зміни будуть і надалі, тому функції районних відділів з охорони здоров’я і Департаменту з охорони здоров’я дещо звузяться. Напевно будуть розглядатися інші компетентні закони й розпорядження. На даний час нас турбує питання лікарні а не державної адміністрації.

Щодо фінансування можна сказати наступне - Виноградівська й інші лікарні фінансувалися в розмірі, який залежав від кількості ліжок. Тобто, неважливо, чи є на ньому пацієнт чи немає, кошти лікарня отримує. Новий принцип – гроші ходять за пацієнтом. Якщо лікарня буде лікувати 200 хворих, то вона буде отримувати кошти на цих 200 хворих.

 

Реакція місцевого населення на останні новини щодо проблем з функціонуванням Виноградівської районної лікарні

Реформа для людей стала дуже болючим питанням. Вони не розуміють, що буде далі та що їм чекати. Склалася не дуже приємна ситуація, з якої можна вийти, але трішки проблематично. Людям не зовсім зрозумілі дії РДА, але більше питань виникає до екс-гол. лікаря Онисько Надії. Місцеві жителі не зовсім розуміли, чому вона пішла з минулої посади до рветься до Верховної Ради. Заради власної вигоди вона готова піти на все, навіть ціною припинення діяльності районної Виноградівської лікарні.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: корупція,політика,загроза,лікарня,новини,парламентські вибори,розслідування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.