АНАЛІЗ ТОРОНТСЬКОГО ВИСТУПУ ПРЕЗИДЕНТА: ЩО БУДЕ З ЕКОНОМІКОЮ?

03 липня 2019, 14:15
Власник сторінки
2
338
АНАЛІЗ ТОРОНТСЬКОГО ВИСТУПУ ПРЕЗИДЕНТА: ЩО БУДЕ З ЕКОНОМІКОЮ?

Уважно слухав і аналізував 15-хвилинний виступ Зеленського в Торонто.

 Перша половина складалась з нових жартів і соціально-економічних питань, друга була присвячена геополітичній і безпековій сфері. Щодо першої частини можу чітко сказати: "на городі бузина, а в Києві дядько". Зеленський не має жодної економічної програми! Він займається імітацією - намагається новою формою прикрити відсутність змісту.

 

***

- "Людина - найвища цінність. Не людина для держави, а держава для людини"

 

Дуже вірно. Але чого ж тоді Президент досі не скористався своїми повноваженнями згідно ст.106 Конституції і не зупинив рішення уряду про підвищення цін на газ для населення??? Для цього йому не потрібен ані парламент, ані хтось ще. Лише один розчерк пера... Сьогодні завищені тарифи не може сплачувати (повністю або частково) кожна третя родина! Заборгованість по оплаті "комуналки" сягнула 63,5 млрд грн.

***

- "Перемога над корупцію і створення незалежних судів"

 

Чудова ідея! Але поки що Президент Зеленський у власних інтересах користується плодами "судової реформи" свого попередника Порошенка. Ми ж з Олег Ляшко у першому пункті Антикризового плану розвитку економіки запропонували конкретне рішення - заміна усіх суддів і перехід до їх обрання за американською моделлю (окружні судді і прокурори).

***

-       "Діджіталізація процесів. Держава в смартфоні"

 

Гарний перспективний напрям. Єдине що, поки мільйони людей за комуналку сплатити не можуть і ліки придбати, не то що смартфон! Всупереч обіцянкам Зеленського епоха бідності на марші.

***

-       "Боротьба з рейдерством та контрабандою, захист права власності"

 

Люто плюсую! Тут жодних сумнівів. Давно пора... Це треба зробити і забути, як почистити зуби зранку! Головне - коли і як. І щоб насправді!
***

-       "Покращення кредитного рейтингу країни"

 

Гонитвою за різноманітними рейтингами Порошенко не один рік підміняв реальний економічний розвиток. Кредити стабільно за 25%, зато в Doing Business будемо підніматись... Людям набридла ця імітація. Сподіваюсь новий Президент буде ставитись до рейтингів як до позитивного "побічного ефекту", а не як до мети реформ.

***

-"Масштабне залучення інвестицій"

Наскільки масштабне, в які строки, в які галузі, за рахунок яких інструментів? План Ляшка передбачає залучення 100 млрд дол. США протягом 10 років в інфраструктуру, промисловість та інновації за рахунок #ПромПакетуРеформ (індустріальні парки, експортно-кредитне агентство, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, "Купуй Українське, Плати Українцям"...). 

***

-       "Все заради підвищення рівня життя громадян України"

 

При економічному зростанні на 2-3% (яке маємо зараз) не буде жодного відчутного підвищення рівня життя людей. Тільки прискоривши економічне зростання мінімум до 7-8% на рік можна реально долати епоху бідності, створювати робочі місця, піднімати доходи людей, повертати вимушених трудових емігрантів. Зеленський явно не розуміє ані життєвої необхідності, ані механізму такого радикального економічного прискорення.

 

***

-       "Продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями"

 

Порошенко теж вперто ставив "співпрацю" з МФО вище за взаємодію з роботодавцями, профспілками, підприємцями. Це щоразу звужувало горизонт амбіцій до макрофінансової стабілізації та виживання... Результат добре відомий. Новому Президенту важливо не повторити цієї та інших помилок його попередника.
***

PS В першому коменті тези мого короткого виступу на цій же конференції в Торонто з акцентами економічної стратегії РПЛ. Порівняте і зробіть висновки самі.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Торонто,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.