Топ-5 головних ризиків виборів-2019

09 лютого 2019, 19:02
Власник сторінки
Кандидат політичних наук
0
1678

Топ-5 головних ризиків виборів-2019

Будь-яка виборча компанія – це ризик, виборча компанія в Україні – подвійний ризик. Які головні ризики виборів-2019?

По-перше, існує загроза подальшої поляризації суспільства, поділу на антагоністичні політичні «табори»: «за» та «проти».

Високий рівень конфліктності «президентського забігу» може призвести до перетворення виборчої компанії у «бої без правил». Низка кандидатів уже обмінялися  «традиційними» звинуваченнями в підготовці політичних опонентів до масового підкупу виборців, роботі на «іноземних агентів» та зраді національних інтересів на користь Російської Федерації. Додатково звинувачення були посилені темою, про яку в українському політикумі не прийнято говорити, а саме сімейними справами. У даному випадку мова йшла про ухиляння дітей кандидатів від участі в АТО. Виборча кампанія, що будується виключно на жорсткій критиці опонентів, без пропозицій конструктивного характеру, розколюватиме суспільство. Відповідно подальший хід виборчої кампанії з використанням такого інструментарію може «подарувати» піррову перемогу новообраному Президенту. Він буде змушений в умовах зовнішньої агресії та складного соціально-економічного стану «зшивати» країну.

По-друге, можливий зовнішній вплив на виборчу компанію в Україні та спроби  ззовні «скоригувати» результат президентських виборів у своїх інтересах.

Сьогодні жодна з держав світу, зокрема і Україна, не може 100% убезпечити себе від зовнішнього втручання у внутрішні справи за допомогою різноманітного набору інструментів: кібератак, інформаційних спецоперацій та масштабних маніпуляцій у соціальних мережах. Безумовно, Україні варто бути готовою до спроб зовнішнього впливу на перебіг виборчої кампанії, та підтримки окремими державами «лояльних» кандидатів. Такий вплив можливий як через «пряме» нелегальне  спонсорство окремих політичних сил, так і через представлених в Україні потужних фінансово-промислових груп або транснаціональних компаній, дипломатичного корпусу, ЗМІ тощо.

По-третє, не виключені спроби масового підкупу виборців.

Незважаючи, на заяви і звинувачення лідерів президентських перегонів щодо «брудних» методів опонентів, можна стверджувати про підготовку цілих «мереж» для підкупу. Це пояснюються як низьким рівнем політичної культури політичного класу та виборців, так і прогалинами у діючій законодавчій базі щодо визначення підкупу. Тому парламент має якнайшвидше ухвалити відповідні законопроекти, які б посилили відповідальність за підкуп громадян під час виборчих кампаній

По-четверте, існує загроза прямого втручання правоохоронних органів у президентські вибори – причому на боці когось із кандидатів.

Роль правоохоронних органів як «охоронця» Конституції та демократичних процедур під час виборчої компанії є вкрай важливою. Важливим також є незаангажоване та оперативне  реагування поліції на порушення всіх без винятку штабів кандидатів. Трансформація поліції з «арбітра» виборів у безпосереднього учасника може призвести до непрогнозованих наслідків та спровокувати серйозну внутрішньополітичну кризу.

По-п’яте, під час проведення масових заходів існує загроза використання вогнепальної зброї.

За інформацією Генпрокурора України, населення країни володіє орієнтовно 3-5 мільйонами одиниць нелегальної зброї. За умови протестних акцій (невизнані результатів виборів як у 2004 році), високого рівня суспільної агресії та можливого зовнішнього чинника існує велика загроза використання зброї. Забезпечення дотримання мирних акцій та масових заходів в даному випадку покладається не тільки на правоохоронні органи, а й на кандидатів в президенти та громадянське суспільство.

Тому, надважливим завданням на президентських і парламентських виборах 2019 року є безперервна комунікації та співпраця правоохоронних органів, політичних сил, громадянського суспільства, ЗМІ та експертних кіл з метою недопущення вищезазначеного розвитку подій.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.