ПНВК: ПІДВОДНЕ КАМІННЯ "РІВНИХ УМОВ"

26 грудня 2018, 10:21
Власник сторінки
0
27

Ідеологи ПНВК з бізнесу, яких я щиро поважаю, переконують мене що податкова лібералізація і зниження податків для всіх покращить інвестклімат і посилить економіку.

 І що свідомі підприємці сумлінно платитимуть ПНВК добровільно, не ухиляючись як з податком на прибуток.

А я не вірю ні в перше, ні в друге. Мій головний аргумент проти ПНВК навіть не "дірка" в бюджеті у 30-40-50+ млрд грн на рік. Не скептицизм професіоналів в Мінфіні, яким я довіряю, щодо надскладного адміністрування на фоні дефіциту подібного світового досвіду. Не бравада і маніпуляції Президента, який політично грає на цій темі. І звісно ж не супротив МВФ, який вже давно намагається керувати українською економікою за своїми сумновідомими шаблонами.

Я чудово розумію бізнесменів, які "ЗА". Але як економіст і державний діяч не підтримую ПНВК. Податкова політика повинна бути інструментом досягнення цілей економічного розвитку! Ми хочемо збудувати "нову економіку" - виробничу, інноваційну, несировинну, конкурентну? Але ж ПНВК є податково "нейтральним" - однаковим для всіх галузей та видів діяльності! Він лише законсервує існуючу сировинну структуру економіки, посилить спеціалізацію України на ресурсному донорстві!

Я категорично проти нейтральних податкових інструментів! Податкова система, яка ставить "в рівні умови" сировинний експорт, видобуток корисних копалин, торгівлю, фінансові спекуляції, табак та горілку... з одного боку і високотехнологічне виробництво та інноваційні дослідження з іншого - повне безглуздя! Це просто шлях до подальшої примітивізації економіки під привабливими гаслами її лібералізації. Від ПНВК виграють ті 1000 компаній, переважно "старої економіки", на які сьогодні приходиться 90% 90-мільярдних надходжень податку на прибуток. І влада не забуде "виставити рахунок" за цей "банкет" іншим 277 тисячам платників корпоративного податку, через підвищення податку на землю чи інші фіскальні "сюрпризи".

Механізм індустріальних парків, який натомість пропонуємо ми зОлег Ляшко, позбавлений цих недоліків. Підтримка лише НОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ, лише ВИРОБНИЦТВА та ДОСЛІДЖЕНЬ, і лише за умови ЛЕГАЛЬНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ: З/П мінімум 12 500+ грн/міс. Це реальний і фіскально безпечний шлях до модернізації економіки і "зміни професії країни" з сировинного експортера на виробника та інноватора!


https://www.facebook.com/Halasiuk/posts/2312114505730841

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.