Головна інтрига виборів - учасники другого туру

22 листопада 2018, 17:58
Власник сторінки
Політтехнолог, співавтор книги "Виграти вибори: покрокова інструкція".
0
51

Зеленський, Гриценко та Порошенко мають майже однаковий рейтинг і вдвічі поступаються Тимошенко

Головною інтригою зараз є те, хто вийде в другий тур разом з Юлією Тимошенко. 

Результати дослідження, яке було проведено КМІС, Центром Разумкова і Соціологічною групою «Рейтинг», викликає інтерес. Про його вагу може свідчити і масштаб - уопитуванні взяло участь 10000 людей, похибка становить не більше 1%.

Нова соціологія показує, що Юлія Тимошенко вдвічі випереджає своїх найближчих конкурентів – її готові підтримати 21% від тих, хто прийде проголосувати. Таку ситуацію можна пояснити кількома факторами. 

Якщо проаналізувати інформаційні приводи за останній період, то складається враження, що лише Юлія Тимошенко піднімає болючі питання вирішення військового конфлікту на Донбасі, високих тарифів і ситуації в комунальному господарстві. У той же час інші кандидати намагаються зіграти на абстрактних темах. Замість того, щоб пропонувати українцям рішення проблем, вони сперечаються у тому, хто з них більш «наступний», «опозиційний» чи «слуга народу».

Рейтинг відображає реальну ситуацію. Наприклад, зростання антирейтингу Петра Порошенка пояснюється тим, що 78% українців не підтримують той напрямок, у якому йде держава. Окрім того 43% виборців вважають основною проблемою корупцію у вищих органах влади, яку команда Президента активно покриває. Звідси і найбільший антирейтинг у гаранта – більше половини українців не готові підтримати його. 

Найбільшою інтригою є те, хто буде конкурентом Юлії Тимошенко у другому турі, куди вона точно проходить. Втім, соціологія показує, що вона переможе у будь-кого з тих, хто заявив про свої президентські амбіції – Володимира Зеленського, якого у першому турі підтримали б 11% від тих, хто йде голосувати, Анатолія Гриценка, який має 10% чи Петра Порошенка, чий рівень підтримки упав до рівня Гриценка попри адміністративний ресурс і масовану політичну рекламу.

Рецепт високого рейтингу Юлії Тимошенко досить простий і зрозумілий людям. Її команда проводить форуми «Нового курсу», де показані механізми того як можна перемогти у війні, підняти економіку, підвищити соціальні стандарти. Попри закиди в популізмі, вона пояснила як знизити ціни на газ вдвічі – через ліквідацію фірм-посередників на і продаж населенню газу українського видобування, який коштує менше. Зараз вона є єдиним кандидатом, який оприлюднює своє бачення розвитку України та конструктивно реагує на критику опонентів. Інші кандидати наразі не говорять про стратегії для країни, а змагаються в політтехнологічних слоганах.




Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.