Як Росія провокує загострення українсько-польських відносин

08 листопада 2018, 19:40
Власник сторінки
0
257

Проросійські блогери і журналісти в Житомирі спекулюють на болючих для України і Польщі питаннях діяльності УПА на замовлення Кремля

Напередодні відзначення 100-ї річниці Республікою Польща своєї незалежності, коли вона була зібрана по частинах з Австро-Угорської, Російської імперій та Прусії, хочеться зауважити, що її суспільно-політична сфера досі є жаданим об’єктом нащадка Російської, а згодом і Радянської імперії – сучасної Російської Федерації.

Не хочу повторювати багато загальних фраз про спільність історії, наявність прихованих територіальних претензій з боку деяких праворадикальних структур Польщі («Національно-радикальний вибір», «Національне відродження Польщі», «Всепольська молодь»), які мають фінансову та ідеологічну підтримку від урядових кіл РФ, до України. Так, є болючі питання масового знищення за етнічною ознакою українців і поляків в роки Другої світової війни. Але керуватися мотивами помсти в побудові сучасних і майбутніх міждержавних українсько-польських стосунків – недалекоглядно. Кров не змивається кров’ю. І незважаючи на відмінність домінуючих віровчень в Польщі і Україні – католицизм і православ’я, – вони мають спільну базу – християнство, основним стовпом якого є всепрощення і ненасильство. Тому варто пам’ятати історію, роблячи висновки, а не копирсатися в ній заради пошуку конфліктів та приводів для агресії.

Однак наш з Польщею спільний ворог – Російська імперія, продовжує провокувати конфлікти між сусідніми державами, використовуючи для цього майстерно підібраних провокаторів.

Одним з таких є житомирський адвокат Андрій ПоГожий.

Андрій ПоГожий здійснює адвокатський захист журналіста Василя Мурахицького, який на замовлення пропагандистських російських інформаційних агенцій готував різнопланові статті, які виправдовували анексію Криму, перекручуючи та підтасовуючи історичні факти викривлено висвітлював окремі аспекти діяльності УПА. До речі, статті про УПА В.Мурахицького визнані судовими експертами такими, що розпалюють національну ворожнечу та ненависть, а відповідно їхній автор має нести відповідальність за ст.161 КК України. Керуючись тезою, що «на війні всі засоби дозволені», адвокат А.ПоГожий раптом згадав, що він є етнічним поляком, отримав «Карту Поляка» і звернувся до Міністерства іноземних справ Республіки Польща із заявою про напад на нього активістів організації «С 14», яких інакше як нацистами не називає.

Однак адвокат приховав те, що здійснює захист «кремлівського пропагандиста», маленького поплічника тих, хто в «Смоленській трагедії» знищив сучасну еліту Польщі. І заявляє Андрій ПоГожий про це в інтерв’ю сайту «Ритм Евразии», статті якого наскрізь пронизані російською пропагандою.

Для чого це робиться? Для того, аби «кремлівський карлик» отримав ще один додатковий важіль для провокування конфлікту між Польщею та Україною. А можливо, «**уйло» сподівається, що польська армія під приводом «захисту інтересів етнічних поляків» вторгнеться в Україну із заходу?

Напередодні святкування Дня Незалежності Польщі вийде і же вийшло багато статей і наукових праць про історію держави, відбуватиметься перегляд різних аспектів україно-польських стосунків в різні часи. І хотілося б, аби сучасні історики шукали зерна для вибудовування рівноправних стосунків між нашими державами, а не керувалися існуючим в Кремлі замовленням на посилення розбрату за принципом «розподіляй і володарюй».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.