#SEF2018: Рецепт енергонезалежності від РПЛ

16 жовтня 2018, 11:44
Власник сторінки
0
53
#SEF2018: Рецепт енергонезалежності від РПЛ

Перед Україною великі виклики – подолати енергетичну залежність, втамувати інвестиційний голод, розвинути промисловість, модернізувати нашу економіку та підняти реальні доходи українців.

Але ці виклики одночасно несуть великі інвестиційні можливості при правильній державній політиці.

   

Я назву лише ключові пріоритети, над якими системно працює команда Радикальної партії Олега Ляшка і Комітету з питань промислової політики та підприємництва:

 

1)  Розвиток «зеленої енергетики»


Відновлювальні джерела енергії забезпечують близько 5% первинного постачання енергії. Енергетична стратегія України передбачає досягнення 12% у 2025 році та 25% у 2035 році. Плани ЄС згідно стратегії щодо захисту клімату  - 27% до 2030 р.

У 2017 році електрогенерація з відновлювальних джерел в Європі перевищила обсяг генерації вугільних теплових електростанцій. Частка ВДЕ в Китаї вже понад 25%, а в Великобританії 30%.

Щоб досягнути задекларованих амбітних цілей, Україні стратегічно важливо зберегти інвестиційну привабливість «зеленої енергетики», яка сьогодні є дуже високою. До переходу на систему аукціонів треба знизити «зелений тариф» та підвищити місцеву складову в тарифі, щоб стимулювати українську промисловість.

 

2)  Масштабна енергомодернізація


Ми з Олегом Ляшком, Олександром Домбровським, Сергієм Савчуком є архітекторами ЕСКО законодавства, яке сьогодні успішно працює. Вже підписано дві сотні контрактів, інвестовано понад 200 млн грн.

Загалом утеплені та модернізовані будуть понад 70 000 бюджетних установ (шкіл, лікарень, дитячих садочків, університетів). Це залучить 8 млрд дол США інвестицій та зекономить українцям 1 МЛРД куб. м. газу щороку. Більше 10 млрд грн прямої економії щороку, яка піде «в плюс» до торговельного балансу та ВВП.

Через законопроект №7234 ми вибиваємо на енергомодернізацію мінімум 10% від суми субсидій. Це збільшить фінансування теплих кредитів та Фонду енергоефективності в 2,5 рази в порівнянні з бюджетними пропозиціями уряду (з 2 до 5,6 млрд)!

 

3)  Розвиток власного видобутку


Минулого року Україна придбала імпортного вугілля та газу на 6,5 млрд дол США. Позаминулого року – 3,8 млрд дол США. Дуже гостро стоїть завдання імпортозаміщення цих енергоносіїв, які Україна здатна видобувати сама. Саме тому нашою з Олегом Ляшком поправкою до Податкового Кодексу оподаткування нового газовидобутку в Україні знижено більш ніж вдвічі – до 6/12% проти діючих рентних ставок 14/28%. Так через кілька років Україна зможе повністю відмовитись від імпортного газу і сама стане нетто-експортером.

 

4)  Розвиток власної нафтопереробки


Враховуючи, що імпорт пального (бензину і дизпалива) сягає 4,2 млрд дол. США на рік і що 75% цього імпорту відбувається з Росії та Білорусі, Україна просто зобов’язана відродити та якщо треба «створити з нуля» власну нафтопереробку. Як це зробили деякі країни, які нафти майже не видобувають, наприклад, Південна Корея, Голландія, Франція, Сінгапур та інші. Вони в світовому ТОП-20 за виробництвом моторних бензинів, хоча взагалі не видобувають або видобувають набагато менше нафти ніж Україна.

В Україні ж запаси нафти оцінюють в 400 млн барелів, при цьому щорічний видобуток не перевищує й 300 тис барелів. Для прикладу, Туреччина з таким ж запасами нафти виробляє бензину в 8 разів більше.

 

5)  «Енергетичний безвіз»


Саме так експерти називають інтеграцію української енергосистеми з європейською (ENTSO-E). Це енергетична безпека і технологічна незалежність від Росії. Це зростання експорту електроенергії в рази і відчутне здешевлення електроенергії для українських промисловців за рахунок конкуренції постачальників.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: енергетика,Радикальна партія,енергозбереження
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.