Рада Європи: гроші чи репутація?!

05 вересня 2018, 10:17
Власник сторінки
0
55
Рада Європи: гроші чи репутація?!

Рада Європи може назавжди зняти санкції з РФ в Асамблеї - точніше, не дозволить цьому органу накладати їх в майбутньому.

Епоха глобалізації сприяє тому, що переважна більшість міжнародних організацій зазнають реорганізацій та трансформацій, пов’язаних тим, щоб їх структура відповідала вимогам часу та була здатна ефективно реагувати на локальні виклики і загрози, які часто стають глобальними – і навпаки. Зрештою, такі зміни й означають необхідність здійснення оцінки перспектив власного майбутнього через призму відповідальності за нинішнє й майбутнє функціонування. Рада Європи не стала виключенням. 

Перед Радою Європи, як і перед іншими міжнародними організаціями, також постали виклики, які вона зможе, або не зможе пройти. 

Особливо яскраво виклики постали перед Радою Європи в 2017 – 2018 роках. Так, у 2017 року між Радою Європи та Російською Федерацією виник конфлікт через платежі, коли після критики Ради Європи на адресу Росії за анексію українського Криму і позбавлення російських депутатів права голосу на Парламентській асамблеї Ради Європи як політичних санкцій, Москва відмовилась здійснювати обов’язкові внески до бюджету Організації. Ситуація погіршилась тим, що дірка в бюджеті РЄ виявилась значною, адже окрім тих надходжень, що раніше платила Росія, Організація не дорахувалась і левової частки внеску Туреччини. У таких умовах Рада Європи зіткнулася з серйозними фінансовими проблемами.

11 жовтня 2017 року Парламентська асамблея Ради Європи схвалила Резолюцію №2186 (2017), яка створила умови для зняття політичних санкцій з делегації Російської Федерації. За інформацією, розміщеною на сайті Асамблеї, за відповідне рішення проголосувало 90 членів ПАРЄ, проти – 7, і утрималося – 16.

Ситуація з Російською Федерацією поставила Раду Європи перед вибором: прийняти рішення про необхідність повернення делегації Росії до роботи в ПАРЄ, чи про її виключення зі складу Організації зовсім. У першому випадку Рада Європи відновить надходження російських грошей у бюджет і формально поверне стабільність, але де-факто закладе підвалини повного хаосу і свого поступового занепаду. Адже в разі повернення делегації Росії до ПАРЄ кожна з держав-учасниць Ради Європи зрозуміє, що з цього моменту ніхто і ні за які порушення відповідальності не нестиме. Або ж Організація отримає право примусово виключити Росію зі свого складу. У другому ж випадку Рада Європи отримає можливість показати міжнародним гравцям, що вона дійсно стоїть на сторожі своїх цінностей, і не продає їх ні за які гроші. 

Вже незабаром - на початку жовтня 2018 року, - Парламентська асамблея Ради Європи буде голосувати за чи проти зазначеної резолюції, яка назавжди зніме санкції з РФ у Асамблеї – точніше, не дозволить цьому органу накладати їх у майбутньому. Це вимога росіян, без виконання якої вони не сплачують внесків до бюджету організації.
3 вересня у регламентному комітеті ПАРЄ визначили прізвище доповідача, якому доручили готувати проект такого рішення. Обрано було бельгійку Петру де Саттер. Усі розуміють, що кандидатура доповідача має свій вплив на результати голосування. Адже недобросовісне ставлення до свого обов’язку чи упереджене налаштування до тематики можуть дискредитувати проблему і призвести до печальних результатів. Як впорається зі своїм завданням і які результати принесе промова доповідача, побачимо вже у жовтні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Росія,Україна,санкції,Рада Європи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.