Джон Маккейн об’єднав націю й виграв посмертний бій проти Дональда Трампа.

29 серпня 2018, 10:25
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
50
Джон Маккейн об’єднав націю й виграв посмертний бій проти Дональда Трампа.

Це зайвий раз продемонструвало, що нинішня адміністрація ЗДА часом живе своїм життям, незалежним від господаря Білого дому.

Трамп по-баранячому впертий і практично ніколи не вибачається, але при певному натиску може поступитися, показали події, що розвернулися після смерті Джона Маккейна.
Відразу після смерті від раку сенатора Маккейна в суботу зоряно-смугастий прапор на Білому домі був приспущений. Цього вимагає закон, який наказує приспустити прапор всього на 48 годин після смерті члена конгресу. Президенти зазвичай в таких випадках випускають декларацію, згідно якої він приспускається до поховання покійного.
Але Трамп не послухав заклики своїх помічників і такий документ спочатку не підписав. Він обмежився твітом в 21 слово, в якому виразив співчуття рідним Маккейна, але не згадав його заслуг.
Twitter пост, автор: @realDonaldTrump: My deepest sympathies and respect go out to the family of Senator John McCain. Our hearts and prayers are with you!
 «Мої якнайглибші співчуття сім'ї сенатора Джона Маккейна. Ви в наших серцях, ми молимося за вас», – написав Трамп.
До ранку понеділка прапор на Білому домі був піднятий на колишню висоту, хоча стяги на Капітолії 1 інших урядових будівлях залишалися приспущені.
флаги
З ранку журналісти поставили президентові більше 10 питань про Маккейна і прапор в цілому на п'яти церемоніях, але Трамп з кислою міною реагував на них за формулою «нуль уваги, фунт презирства».
Неясно, за що він не злюбив Маккейна спочатку, але згодом Трамп явно мстив сенаторові від Арізони за те, що той не проголосував за скасування обамовської системи медичного страхування Obamacare, категорично проти якої був настроєний Трамп.
Маккейн також періодично проходився на його адресу і не впустив випадку зробити це в своєму передсмертному посланні до співвітчизників, в якому «призвав американців об'єднатися навколо засадничих ідеалів, а не ховатися за стінами і не піддаватися політичному трайбалізму».
Так підсумовувала головне повідомлення листа ліберальна Washington Post, яка тлумачила його як ледве завуальовану відповідь Трампу.
Трамп
Трамп кілька раз пропустив мимо вух запитання про Маккейна
Маккейн також заявив, що американці є «нація ідеалів, а не крові і землі», про які люблять міркувати ультраправі.
Послання оголосив на прес-конференції Рік Девіс, старий друг і помічник Маккейна.
Кореспонденти попросили його підтвердити повідомлення про те, що рідні покійного не побажали бачити Трампа на його похоронах. Девіс підтвердив, що президента там не буде, але відмовився підтвердити, чи було таким бажання родини Маккейна.
На церемонії, яка проходитиме в п'ятницю в ротонді Капітолія, адміністрацію представлятиме віце-президент Майк Пенс.
На жалобних заходах також будуть присутні завідувач апаратом Білого дому Джон Келлі, радник президента по національній безпеці Джон Болтон і шеф Пентагону Джим Меттіс.
мемориал
До стін офісу Маккейна в столиці штату Арізона Феніксі люди несли прапори і квіти
В суботу головна траурна церемонія відбудеться в Національному соборі, де виступлять колишні президенти Джордж Буш-молодший і Барак Обама, колишній держсекретар Генрі Киссинджер і найближчий друг Маккейна в сенаті ЗДА демократ Джо Ліберман.
Понеділок зайвий раз продемонстрував, що при всій своїй впертості Трамп поступається натиску – за умови, що він достатньо сильний.
Побачивши над Білим домом передчасно піднятий прапор, критики і навіть деякі прихильники спустили на Трампа всіх собак.
І головний демократ в сенаті Чак Шумер, і головний республіканець Мітч Макконнел заявили, що прапори на всіх урядових будівлях мають бути приспущені до поховання Маккейна, колишнього пілота палубної авіації, який буде відданий землі в неділю на цвинтарі Військово-морської академії ЗДА в Аннаполісі, штат Меріленд.
Виступаючи на телеканалі MSNBC, історик американських президентів Майкл Бешлосс назвав «нудотним» рішення Трампа передчасно підняти прапор над Білим домом.
Консервативний коментатор і принциповий антітрампіст Біл Крістол написав в «Твіттере»: «Білий дім є нині острівцем жовчності і озлобленості в країні, згуртованій пошаною і вдячністю».
Організація ветеранів війни «Американський легіон», яка має два мільйони членів, – більшість з яких, мабуть, голосували за Трампа, – звернулася до нього з «настійним закликом» пошанувати Маккейна та його заслуги перед країною, випустивши президентську декларацію і приспустивши прапор до неділлі.
І Трамп здався, зробивши і те, й інше.
Співробітники Білого дому пояснюють журналістам, що спочатку Трамп упирався частково з небажання показатися лицемірним.
«Всі ж таки знають, що ми не виносили один одного», – сказав одному з них Трамп.
«Якби президент вибухнув барвистим відгуком про життя Джона Маккейна, ЗМІ б кинулися критикувати його і заявили, що це розходиться з тим, що він говорив про нього раніше», – відмітив Washington Post колишній співробітник Білого дому Марк Шорт, який особисто вважає, що Маккейн, – це «американський герой, який з честю служив нашій країні».
З Шортом солідарні і дочка президента Іванка, і віце-президент Пенс, і прес-секретар Сара Хаккабі Сандерс, й інші члени трампівського оточення, які зворушливо висловилися про покійного, не чекаючи, поки начальство наважиться на те ж саме. Це зайвий раз продемонструвало, що нинішня адміністрація ЗДА часом живе своїм життям, незалежним від господаря Білого дому.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Дональд Трамп,Джон МакКейн,Володимир Путін,Иванка Трамп
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.