Допит державного секретаря Майка Помпео у Сенаті ЗДА

30 липня 2018, 00:28
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
65
Допит державного секретаря Майка Помпео у Сенаті ЗДА

Допит Майка Помпео членами комітету у закордонних справах і комітету у справах банків Сенату ЗДА… Сенатор Менендес: «Єдине, в чому я з вами сьогодні згоден – потрібно більше санкцій проти Росії»

Звіт допиту Майка Помпео членами комітету у закордонних справах і комітету у справах банків Сенату ЗДА…

Сенатор Менендес: «Єдине, в чому я з вами сьогодні згоден – потрібно більше санкцій проти Росії»

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

*

Отже, засідання почалося. Сенатори вітають Помпео, дякують йому за службу і нагадують про медійні скандали навколо зустрічі Путіна і Трампа. Сенатор Менендес явно незадоволений словами, які Трамп говорив до, під час і після саміту.

«Слова президента не викликають довіри. Американські люди заслуговують і повинні дізнатися, що відбулося на саміті в Гельсінкі», – говорить сенатор.

Ще одна зустріч Трампа, яка обговорюватиметься на засіданні, – сінгапурський саміт з лідером КНДР Кім Чен Ином. Сенатори явно сумніваються в здатності свого президента вести переговори.

Помпео починає свою відповідь. «Ми гранично жорсткі по відношенню до Росії», – говорить Помпео і тут же підтверджує цю думку міркуваннями про Крим. «Ми не визнаємо анексію Криму. Санкції проти Росії не будуть ослаблені до тих пір, поки півострів не опиниться під юрисдикцією України», – заявив Помпео.

Всього за декілька годин до виступу Помпео перед сенаторами, держдепартамент ЗДА випустив «Кримську декларацію» – формальний документ, що визначає невизнання Криму частиною Росії офіційною політикою ЗДА.

«Як ми зробили у випадку з декларацією Уеллеса 1940, ЗДА підтверджують, що їхньою політикою є відмова від визнання претензій Кремля на суверенітет над територією, захопленою силою в суперечність міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами і міжнародним співтовариством ЗДА відкидають спробу Росії анексувати Крим і обіцяють підтримувати цю політику до тих пір, поки територіальна цілісність України не буде відновлена», – мовиться в документі, підписаним Майком Помпео.

Цю ж цитату держсекретар зачитує перед сенаторами.

Помпео перерахував всі заходи, які ЗДА застосували відносно Росії за час президентства Трампа, включаючи закриття генконсульств, висилку дипломатів і так далі. Список вражає.

Сенатор Менендес питає у Помпео, чи говорив йому Трамп, про що він розмовляв з Путіним під час їхньої двогодинної зустрічі тет-а-тет. Помпео намагається відхилитися від питання, проте сенатор непохитний.

Помпео у результаті підтверджує, що Трамп говорив йому про деталі розмови. І у цей момент сенатор переходить в атаку: «Чи говорив Трамп Путіну, що санкції можуть бути ослаблені? Чи дав він російському президентові зрозуміти позицію ЗДА з кримського питання?» Помпео у відповідь заявляє, що «розуміє ігри, в які намагається грати сенатор, але позиція ЗДА – це і є позиція адміністрації президента Трампу, і вона незмінна».

Наступний сенатор, який ставить питання Помпео, – республіканець Джим Ріш. Однопартійця Трампа відношення з Росією цікавлять не так сильно, як його колегу з Демпартії. Питання Ріша стосуються союзницьких стосунків ЗДА і НАТО, а також іранської проблеми. Помпео без проблем задовольняє цікавість сенатора.

Наступне питання знову від демократів – виступає сенатор Бен Кардін. І знову питання про зустріч з Путіним – про яке розуміння між Москвою і Вашингтоном говорив Трамп?

Помпео говорить про розуміння в питаннях міжнародної безпеки, боротьби з тероризмом, ситуації в Сирії. Спроби сенатора звинуватити Трампа в «досягненні розуміння» по питаннях санкцій і української проблеми Помпео упевнено відкидає. «Політика ЗДА по цих питаннях не змінилася. І ви це бачите», – говорить держсекретар.

Ще одне питання стосується можливого «втручання Росії» в прийдешні в ЗДА проміжні вибори. «Спроби втрутитися в нашу демократію зіткнуться з тяжкими наслідками», – сказав Помпео, відповідаючи на питання.

І знову сенатор-демократ задається питанням про саміт в Гельсінкі: «Ми не знаємо, що відбулося. Ми не знаємо, про що погодилися Путін і Трамп». Переходячи до конкретного питання, сенатор задається питанням, чи не було з боку ЗДА поступок по Сирії. Помпео знову відповідає, що політика ЗДА не міняється стосовно яких-небудь поступок, зокрема по Сирії.

Наступне питання присвячене Ірану – що Трамп і Путін говорили один одному по цій темі. Помпео говорить, що у нього немає повноважень розкривати подробиці цієї розмови.

Відповідаючи на питання про «втручання» Росії в американські вибори, Помпео заявив, що Трамп згоден з висновками американських розвідслужб про те, що Росія намагалася втрутитися у вибори в ЗДА в 2016 році. «Президент згоден з виводами американської розвідки про те, що Росія намагалася втрутитися у вибори», – відзначив він.

На зустрічі піднімається питання «Північного потоку-2»: чи розуміють европейські союзники ЗДА по НАТО, яку загрозу для европейської безпеки несе цей проект. Помпео з посмішкою відповідає, що ні, не розуміють.

Росія ж неодноразово підкреслювала, що в проекті «Північний потік-2» немає політики – тільки економіка.

Піднімається питання Північно-корейської денуклеаризації. Помпео запевняє, що Трамп як і раніше з оптимізмом дивиться на перспективи денуклеаризації. «У наявності прогрес. Нам необхідно, щоб голова Кім Чен Ин дотримувався своїх зобов'язань, які він узяв на себе в Сінгапурі», – говорить Помпео.

Помпео погоджується із твердженням сенатора Майка Рубіо про те, що Китай є «найбільш серйозною загрозою безпеці ЗДА». «Весь Захід, не тільки ЗДА, були дуже повільні в своїй реакції на розвиток Китаю, думаю, розуміння в цьому є, але не думаю, що сьогодні є структура, яка може всесторонньо на це відповісти», – говорить Помпео.

За словами Помпео, Росія і ЗДА проводять огляд всіх укладених раніше двосторонніх договорів про стратегічні озброєння. «Договір РСМД обмежує всього дві країни. З тих пір світ серйозно змінився. Тому ми проводимо повний огляд, щоб ми могли відповісти (на ситуацію) і працювати з Росією для досягнення результату на користь ЗДА, (огляд) всього спектру угод про нерозповсюдження між нашими країнами», – говорить держсекретар.

При цьому Помпео додає, що ЗДА як і раніше вважають, що Росія порушує договір РСМД і роздумують про те, як «повернути Росію до дотримання договору».

Помпео знову відповідає на питання сенаторів про Сирію. За словами держсекретаря, Трамп і Путін обговорювали можливості спільної роботи для повернення додому біженців з Сирії. «Ми ясно дали зрозуміти, що це можливо за допомогою політичного процесу в Женеві. І ми вивчаємо можливості того, щоб Росію була більш готовою до взаємодії по досягненню політичного рішення, яке дозволить покінчити з насильством і створити умови для політичного врегулювання ситуації в Сирії», – сказав він.

Сенатори-демократи питають Помпео, чи обговорював Трамп з Путіним «які-небудь інвестиції в нерухомість Трампа і проекти в Москві».

«Сенатор, я прагну триматися подалі від політичного цирку. Я тут, щоб говорити про зовнішню політику ЗДА», – відповів держсекретар.

На уточнююче питання, чи можливо, що Помпео не знає про такий діалог, він відповів, що «упевнений в своїй достатній обізнаності в змісті переговорів».

Відповідаючи на питання сенаторів, Помпео підтвердив, що у ЗДА поки немає позиції по продовженню російсько-американського договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-3) після 2021 року, коли закінчується термін його дії.

Помпео пояснив, чому він відмовляється розголошувати перед сенаторами подробиць діалогу тет-а-тет між Трампом і Путіним. «У мене є особистий досвід. У мене була зустріч тет-а-тет з північно-корейцями. Ми не випускали повідомлення за підсумками цієї розмови усвідомлено. І північно-корейська преса вирішила охарактеризувати цю зустріч. І ми вирішили, що на користь ЗДА було не відповідати на питання про зміст цієї комунікації. Ми знаємо правду. Ми знаємо, що там було. Знаєте, це північно-корейська преса», – усміхнувся Помпео і продовжив: «І я підозрюю, що більшість людей це не сприйматимуть дуже серйозно, як і, можливо, російську пресу».

«Це дуже важливе рішення з приводу того, наскільки можна бути відкритими з приводу приватних переговорів. Адже у вас можуть бути очікування, що будуть інші переговори тет-а-тет. Ви думаєте, що зможете це зробити знову, оскільки хочете досягти реального прогресу в майбутньому», – додає Помпео.

Останнє слово на засіданні знову бере сенатор Менендес. «Єдине, в чому я з вами сьогодні згоден – потрібно більше санкцій проти Росії», – говорить він Помпео. Яскравий вислів стає останнім на слуханні. Відповісти на критику демократа держсекретареві не дають.

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: репортаж,Дональд Трамп,конгрес,резолюция Конгресса США,Сенат США,Крим,Володимир Путін,допити,Майкл Помпео
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.