Сирія. Евакуація свідків російських злочинів – «Білих касок»

23 липня 2018, 19:00
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
81
Сирія. Евакуація свідків російських злочинів – «Білих касок»

У Сирії проведена часткова евакуація персоналу організації «Білі каски» з території півдня країни… .

У Сирії проведена часткова евакуація персоналу організації «Білі каски» з території півдня країни… .

Росія – Абсолютне зло, яке треба негайно знищити.

*

Спочатку планувалося вивезти 800 чоловік, проте у результаті вивезено близько 450 чоловік, решта або не змогли дістатися до точки евакуації, або вирішили продовжити роботу самостійно, діставшись до провінції Ідліб.

«Білі каски» викликають ворожу реакцію Путіна та Асада. Влада Росії та Сирії звинувачують організацію в постановочних зйомках, участі або співучасті у низці провокацій інформаційного характеру.

«Білі каски» – це, гуманітарна організація, яка працює в гранично екстремальних умовах прямих бойових дій у Сирії. В умовах повної відсутності хоч якоїсь системи реагування на надзвичайні ситуації діяльність подібного роду волонтерських проектів, рятує життю десяткам і сотням людей. Інше питання, що такого роду організації неминуче потрапляють в поле зору спецслужб та пропагандистських структур.

Незадоволеність диктаторських режимів Росії та Сирії діяльністю організації цілком зрозуміло: Асад та російська авіація бомблять житлові квартали і райони сирійських міст, руйнують об'єкти інфраструктури життєзабезпечення. Не зважаючи на брехню офіційних представників, природно, що ніяких високоточних боєприпасів ніхто не застосовує: російська авіація бомбить ОФАБами, сирійці взагалі викочують з гелікоптерів тисячі саморобних «бочкових» бомб – звичайна бочка або балон, наповнені амоналом, забезпечені примітивним ударним детонатором. Природно, що жертви серед мирного населення в результаті таких варварських ударів величезні. За оцінками західних гуманітарних організацій, тільки російська авіація в 2018 році вбила більше 4 тисяч цивільних у Сирії. Загальна кількість жертв бомбардувань та артилерійських ударів зараз оцінити неможливо: тільки в Раккі, яку нещадно бомбила авіація коаліції, цього року витягли близько півтора тисяч тіл убитих, не врахованих раніше статистикою. Із зони під контролем Асада інформації значно менше, але приблизно така ж картина в Східній Гуті – жертв там менше, оскільки бойовики припинили опір, не дійшовши до боїв в самих густонаселених кварталах району. Проте, і там кількість убитих цивільних вимірюється чотиризначним числом.

Природно, що будь-яка обнародувана інформація про військові злочини будь-якими військовими будь-якої країни сприймається без захоплення. Захід створив свою систему інформування, яка працює на попередження: зведення командування коаліції, які публікуються щодня, містять зведення (які достатньо перевіряються) про цілі ударів, по запитах ЗМІ командування надає результати відео-фіксації. Це не означає, що коаліція біла та пухнаста, але принаймні Захід (особливо після війни в Іраку, де жорстока цензура приводила швидше до зворотного ефекту) створив і продовжує створювати систему інформування про застосування своїх сил.

Для диктаторських режимів з їхньою закритістю, природно, найпростіше все закрити і все заперечувати. Вже тому будь-які волонтерські проекти, які публікують хоч якусь інформацію, сприймаються з самого початку як ворожі. Незалежно від того, наскільки ця інформація бездоганна. Природно, що завжди в подібних ситуаціях будуть недостовірні або не до кінця перевірені повідомлення – що і видається за ворожу і провокаційну діяльність.

Чи брали участь «Білі каски» в постановках і провокаціях – питання насправді відкрите. Технічно жодних проблем для того, щоб під виглядом волонтерів зліпити яку-небудь провокацію, звичайно, немає. Причому провокацію можуть зробити і з тією, й іншої сторони. Війна – це взагалі шлях обману, як сказав ще Сунь-Цзи, тому безглуздо (особливо в наш гранично цинічний постмодерновий час) чекати чесності та відвертості від всіх безпосередніх учасників будь-якої війни. Проте навіть в цій вельми брудній справі виникають свої власні стандарти, які підвищують рівень довіри. Перший стандарт украй простий – не допускати прямої брехні. Помилка простима, брехня – ні. У цьому сенсі Росії ще дуже далеко навіть до першого стандарту, її духовне скріплення сьогодення – тотальна брехня, якою не гидуватиме і перша особа.

Росія демонструє дрімучість і неуцтво у всіх компонентах. Замість того, щоб рвати і метати на адресу «Білих касок», логічно було б організувати аналогічну волонтерську організацію і направити її для роботи до тієї ж Сирії – причому по можливості у всі зони бойових дій. І заробляти авторитет простою допомогою звичайним людям. Проводячи у тому числі і пропагандистську роботу, публікуючи ролики, фотографії, роздаючи десятки інтерв'ю. Зараз ж росіяни в Сирії вважаються окупантами та вбивцями з неба.

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Росія,Сирія,Дональд Трамп,евакуація,Володимир Путін,Ердоган
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.