Юрій Нестеренко: Світова ганьба

20 липня 2018, 18:30
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
78
Юрій Нестеренко: Світова ганьба
Світова ганьба

Make America great again, говорили вони. America first, говорили вони. Тобто Трамп і його поклонники… https://7days.us/urij-nesterenko-mirovoj-pozor

Make America great again, говорили вони. America first, говорили вони. Тобто Трамп і його поклонники. Ну що ж – більш жалко, вбого, принизливо, чим під час горезвісної зустрічі в Гельсінкі, Америка не виглядала, здається, з часів Картера, теж великого любителя «порозумітися з Росією»… .

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

*

Втім, ні, все-таки не Америка, а конкретно її президент. Америка відреагувала на позорище Гельсінкі цілком адекватно – не тільки демократи і колишні чиновники часів Обами («Гірше, ніж просто злочин, це зрада. Не тільки коментарі Трампа імбецильні, він повністю в кишені Путіна. «– екс-глава ЦРУ Бреннан; «я ніколи не бачив нічого настільки поганого і неприємного, як виступ Дональда Трампа» – колишній амбасадор в Україні Пайфер; «Трамп не просто віддав перевагу тиранові над власним розвідувальним співтовариством, він віддав перевагу інтересам Росії над країною, яку присягнувся захищати», – колишній заступник Генпрокурора Йейтс; «нижче за гідність президента ЗДА, він образив наших друзів і солідаризувався з нашими ворогами» – віце-президент Байден; «Ніколи ще в історії нашої країни президент ЗДА не підтримував нашого ворога так, як Трамп підтримав Путіна. Вірити на слово Путину – це дурість і небезпечна слабкість» – лідер сенатської меншини Шумер; «самий шокуючий прояв слабкості і покірності, який я коли-небудь бачив від американського президента» – член Палати представників Бейер), але і республіканці («Президент повинен розуміти, що Росія нам не союзник, вона ворожа самим базовим нашим цінностям та ідеям» – спікер Палати представників Райан; «змусив Америку виглядати слабаком; поганий момент для нашої країни, дуже хороший день для Путіна; я розчарований і засмучений» – сенатор Коркер, глава Комітету у міжнародних справах; «один з найганебніших виступів американського президента за моєї пам'яті. Трамп зробив свідомий вибір захищати тирана» – сенатор Маккейн; «Трамп втратив можливість притягати Росію до відповідальності за втручання у вибори 2016. Це сприйматиметься Росією як слабкість і створить ще більше проблем в майбутньому» – сенатор Грем; «це ганебно» – сенатор Флейк (Арізона); «безглуздо і гранично неправильно» – сенатор Сесс (Небраска); «найсерйозніша помилка Трампа» – екс-спікер Палати представників Гингріч). І так далі і тому подібне

Власне, вже сама ідея саміту з кремлівським брехливим вбивцею, як абсолютно справедливо назвав його колишній глава ФБР Комі, була, м'яко кажучи, нерозумною і принциповою помилкою. Нагадаю, що жоден американський президент не опускався до зустрічі з Хітлером, навіть в той період, коли ЗДА ще не знаходилися у стані війни з нацистським Дойчландом (Херберт Хувер мав 40-хвилинну зустріч з ним під час свого турне по Европі в 1938, проте на той час Хувер вже 5 років як не був президентом). І це притому, що гітлерівський Дойчланд – як і радянська Росія, з ватажками якої американські лідери, на жаль, зустрічалися і навіть союзничали – була тоді серйозною силою, з якою доводилося рахуватися. Путінська ж Росія – це абсолютно жалюгідне, вбоге, гниле наскрізь геополітичне непорозуміння, яке все ще існує тільки тому, що европейські повії, готові торгувати свободою і принципами за понюшку газу, купують у неї вуглеводні (за що, до речі, їх абсолютно справедливо критикував все той же Трамп буквально напередодні того, як гепнуться об землю і обернутися путінським дармоїдом гірше будь-якої Меркель). Радники Трампа, що складали для нього пам'ятки (які він, як завжди, проігнорував), схоже, забули написати великими буквами в перших же рядках найголовніше: Росія – ніяка не велика держава. Це просто такий Іран або навіть, швидше, Нігерія (де чисельність населення – 186 млн. осіб. – більше, ніж в Росії, а політико-економічний устрій вельми схоже), яка тільки розмазана по непомірно великій території, три чверті якої, втім, не просто нежилі, а взагалі непридатні для життя. Так, у неї є іржаві радянські ядерні ракети, які вона все одно не наважиться застосувати, і багато-багато танків того ж періоду, які так красиво горять, коли в них потрапляє Javelin або будь-яка американська ракета класу «повітря-земля». Російська армія, заснована на трьох китах – пияцтві, крадіжці і дідівщині, здатна воювати тільки проти країн розміром з Грузію при чисельній перевазі 50 до 1 або бомбити мирних жителів у Сирії. Вже навіть в Україні з її повністю розваленими за станом на 2014 рік армією і спецслужбами вона глухо зав'язнула, не зумівши дійти не те що «в 3 дні до Києва», але навіть в 4 роки до меж Донецької області (і, звичайно ж, зовсім не тому, що недофюреру розхотіло, а просто силоньок не виявилось, не зважаючи на всі ці номінальні десятки тисяч солдатів і тонни броньованого непотребу). Як ця армія «здатна» воювати проти Америки – ми всі наочно бачили в тій же Сирії.

Але найголовніше, що з Росією навіть немає необхідності воювати. Досить перекрити вентилі (у тому числі і фінансові) – і вона розвалиться в лічені тижні.

Отже, якщо взагалі вести переговори з такою країною, то тільки про одне – про її капітуляцію. Що цікаво – в Північній Кореї Трамп розумів, що говорити з такими режимами треба з позиції сили, нехай навіть і показуючи людоїдові окрім батога ще і пряник (хоча є серйозні підозри, що з пряниками він таки перестарався, і Кім намагається в черговий раз кинути Захід). У Гельсінкі ж Трамп поводився так, немов приїхав капітулювати сам. Дійшло до того, що не від російської пропаганди, а від американського президента ми почули дику заяву, що в погіршенні стосунків з Росією винна «дурість ЗДА», і навіть про невизнання Америкою анексії  Криму повідомив не Трамп, а Путін! Ну а то, як Трамп в черговий раз образив не тільки власну розвідку, але і всякий здоровий глузд, заперечуючи всім відомі факти (якраз після висунення звинувачень 12 офіцерам ГРУ у втручанні в американські вибори) і вірячи на слово злому ворогові ЗДА і всього цивілізованого світу, і без того вже який день гнівно коментує вся політично активна Америка.

Втім, мерзенний, підлий, ганебний... – епітети можна множити – гельсінський саміт став гідним завершенням для іншої події, до якої застосовні все ті ж епітети, іншого злочинного подарунка, без всяких підстав зробленого Імперії Зла – горезвісного футбольного чемпіонату. Якщо під час олімпіад 1936, дарованих нацистському Дойчланду, під тиском Заходу хоч би було тимчасово згорнуто переслідування євреїв, то нинішні західні лідери не зважилися вимагати від нацистської Росії взагалі нічого, навіть звільнення українських (і не тільки) політв'язнів, не зважаючи на голодовку Сєнцова й інших. Вже якщо цей підлий чемпіонат взагалі можна було проводити, то тільки ради цього – вирвати з російських в'язниць хоч би декількох чоловік; можна не сумніватися, що, зіткнувшись з реальною загрозою бойкоту та зриву своєї футбольної оргії, недофюрер пішов би на це. Але ні, навіть цією можливістю – ймовірно, останньою – скористатися не спробували. Це навіть гірше, ніж просто підлота. Це повне, абсолютне безсилля і безвілля. Здати слабкому, нікчемному ворогові все, маючи всі козирі на руках. Я не знаю, як це характеризувати в рамках нормативної лексики. І навіть в рамках ненормативної – важко.

Отже наша проблема не в одному Трампі, на жаль. А у всіх без виключення лідерах західного миру. Так – коментатори, що закликають не панікувати, теж по-своєму мають рацію: ніякі санкції з Росії не зняті, ніякий «кримнаш» не визнаний, все, що прозвучало в Гельсінкі – ні до чого говорильня, яка не зобов'язує. Але Абсолютному Злу знову виданий карт-бланш, знову продемонстровані дурість, безсилля і безвілля, і можна не сумніватися – воно зробить все, щоб цим скористатися.

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Дональд Трамп,Джон МакКейн,Володимир Путін
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.