Свобода слова: поважати народ правдою

20 липня 2018, 16:41
Власник сторінки
Голова Європейської партії України
0
76

Боротьба за медіаресурси набирає обертів, чинна влада хоче отримати повний контроль над «четвертою владою», щоб гарантувати на виборах – і президентських, і парламентських – перемогу тим, хто повністю «облажався».

Роковини вбивства журналіста Павла Шеремета вкотре підіймають питання свободи слова та безпеки діяльності журналістів в Україні. У 2016 році президент назвав розслідування вбивства «справою честі». Ні організаторів, ні виконавців убивства не встановлено. Немає навіть підозрюваних. Яка честь – такі і результати.

Гучні вбивства відомих журналістів, звичайно, привертають більше уваги до стану свободи слова. Але загальна картина – щороку невтішна. Моніторинг Національної спілки журналістів України свідчить про те, що лише з початку 2018 року зафіксовано вже 45 випадків фізичної агресії проти журналістів. Додайте сюди блокування телеканалів, обшуки редакцій, незаконні звільнення журналістів, залякування та погрози, тиск з боку правоохоронних органів, тощо.

Після Революції Гідності ситуація зі свободою слова погіршилась. І влада, на жаль, не чує ні журналістів, ні суспільство, ні Європу. Дивно, що влада не пам’ятає, чим закінчили попередники, які теж ігнорували суспільство і не спішили прислухатися до власного народу. Натомість, депутати реєструють законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження свободи слова. Підконтрольні владі медіа організації піддають анафемі вся і всіх, хто критикує владу за утиски свободи слова та опозиційних ЗМІ, навіть європейських чиновників. Силові структури влаштовують інсценування вбивств та вдаються до залякувань, створюючи списки «47».

Вам не здається, що тема ЗМІ, журналістів, свободи слова стає наразі темою номер один? Увага до теми спричинена, з одного боку, самою владою через спроби тиснути на мас-медіа напередодні виборів, з іншого боку, – власне журналістами, які піднімають хвилю спротиву діям влади. А ще плюс до того, посилюється увага Європи до ситуації в Україні зі свободою слова. Європейська Комісія за резолюцією, поданою Європейська партія України, запроваджує моніторинг свободи слова на період проведення виборів. #ОБСЄ звітує про погіршення стану свободи слова.

Це все тому, що ЗМІ – це четверта влада. Боротьба за медіаресурси набирає обертів, чинна влада хоче отримати повний контроль над «четвертою владою», щоб гарантувати на виборах – і президентських, і парламентських – перемогу тим, хто повністю «облажався».

Настав той ключовий момент, коли журналісти та громадські організації повинні проявити солідарність, тиснути і вимагати від парламенту, профільного комітету ВРУ, президента, уряду звернути увагу на ситуацію, яка складається в країні зі свободою слова. Тиск громадськості працює! Згадайте як медійники декілька тижнів тому примусили авторів #6688 (про блокування сайтів) поступитися і дослухатися до думки журналістів.

Протягом року Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та медійні організації вимагають від ВРУ проведення парламентських слухань з питань свободи слова та безпеки журналістів і публічного звіту від правоохоронних органів про розслідування злочинів проти журналістів. Останні слухання з питань свободи слова проводились у 2009 році. Закриваючи 8 сесію, на прес-брифінгу спікер парламенту пообіцяв посприяти ухваленню постанови про парламентські слухання восени. Потрібно контролювати обіцянку спікера і тиснути далі.

Напередодні виборів вкрай важливо інформувати суспільство, що влада дуже хоче пошити українців в дурні. Потрібно ламати корупційну схему "олігарх- партія - телевізійний канал - фракція у ВРУ", яка досі забезпечувала місця у парламенті представникам олігархічних груп.

Українці мають право на правду і на об’єктивну інформацію. Українці здатні самостійно оцінити хто є хто в політиці, просто не потрібно їм заважати, нав`язучи думки. Поважайте, нарешті, власний народ правдою!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Свобода слова,Микола Катеринчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.