Капітуляція Путіна щодо транзиту газу через Україну

17 липня 2018, 08:10
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
148
Капітуляція Путіна щодо транзиту газу через Україну

Стратегія обходу України по двох коридорах видала непристойний звук і тихо померла...

Першим підсумком зустрічі Трампа і Путіна можна назвати заяву Путіна по українському транзиту. «...я завірив пана президента в тому, що Росія готова зберегти цей транзит. Більш того, ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується наступного року у разі врегулювання суперечки між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражному суді...» – слова Путіна… .

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

*

Кажучи інакше, стратегія обходу України по двох коридорах видала непристойний звук і тихо померла. Дві війни – в Україні і в Сирії – виявилися нікому непотрібними, хоча продовжують висіти на вмираючому російському бюджеті. Про вмираючих на цих війнах людях, видно, навіть немає сенсу згадувати. Які люди, про що ви.

Тобто, якщо транзит через Україну залишиться, то сенс Турецького потоку (в усякому разі його транзитній частині) пропадає: на нього банально не буде газу. Та і заповнити Північний потік-2 буде вельми проблематично. Параметри українського транзиту поки визначити складно, але навіть якщо узяти компромісний об'єм між тим, який заявляється Росією (15 млрд. кубометрів), і Україною (не менше 110 млрд. кубометрів), то можна припустити, що у результаті сторони зійдуться на 50-70 млрд. кубів. Турецький потік у такому разі відпадає відразу, а ПП-2 вдасться заповнити в кращому разі наполовину. Рентабельність обох проектів в таких параметрах виглядає не просто сумнівною, а свідомо негативною. Хоча, звичайно, як відмітив Алєксандр Фєк, навіть в цьому випадку потрібні люди вже в профіті.

Згода Путіна на збереження українського транзиту – це практично відмова від початкового плану і проходження в руслі американської політики. Тепер Кремль може тріпатися, намагатися щось і якось вигадати для себе, але питання стоїть гранично прямо: якщо зберігається український транзит при дефіциті альтернативних маршрутів, в майбутньому Газпром виженуть з Европи. Але навіть якщо альтернативні маршрути і будуть запущені, вони генеруватимуть збиток – чим більше буде перекинуто на український напрям, тим вище будуть збитки Газпрому на півночі і півдні.

Втім, нинішні російські нувориші так далеко, швидше за все, вже не заглядають. Катастрофа, в яку вони привели країну, не дає їм можливості мислити навіть середньостроковими прогнозами. Півроку-рік – максимум, що вони взагалі можуть собі дозволити.

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: газ,Росія,Дональд Трамп,газопровід,обхідні газопроводи,Україна,Володимир Путін,газовые переговоры
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.