Гуглгейт у Росії: «Божевільні списки»

08 липня 2018, 16:52
Власник сторінки
Координатор Міжнародної агенції глобального нагляду
0
32249
Гуглгейт у Росії: «Божевільні списки»

Влада в Москві активно використовує адміністративний ресурс на місцевому рівні, з'ясували учасники руху «Сонар». Вони виявили таблиці, в яких міські чиновники збирали персональні дані для мобілізації

Влада в Москві активно використовує адміністративний ресурс на місцевому рівні, з'ясували учасники руху «Сонар». Вони виявили таблиці, в яких міські чиновники збирали персональні дані для мобілізації виборців. Це стало можливо після того, як «Яндекс» почав індексувати документи Google, створені для загального доступу... .

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

*

Увечері 3 липня російські користувачі мережі виявили, що пошукова система «Яндекс» почала видавати в пошуковому запиті документи користувачів сервісу Google Docs, які були відкриті для перегляду і редагування всім користувачам, у яких є потрібне посилання. 

Люди, які цікавляться виборами, стали таким чином шукати інформацію про них. Першою таблицю з даними з Північного адміністративного округу виявила член дільничної комісії  2339 в Москві Катерина Ларіонова:

«Коли стало відомо про витік Google Docs в пошуку «Яндекса», всі чомусь почали шукати паролі. Мені ж було цікаво подивитися, яка інформація, пов'язана з виборами мера Москви, могла випадково стати загальнодоступною. Попалося декілька цікавих таблиць по різних районах міста, одну з яких я відправила Дмитру Нестерову з «Сонара». Ці таблиці вражаюче нагадували списки виборців, тільки містили ще і телефони жителів району, а також коментарі, багато з яких явним чином відносилися до майбутніх виборів: «не прийде», «мера не підтримує», «буде на дачі» і так далі. Один з таких файлів називався «Божевільні списки». Списки, дійсно, божевільні, але ще більш божевільні люди, які займаються їх складанням».

Документ, який виявили правозахисники, створювала Світлана Істоміна, начальник Управління соціального захисту населення Північного адміністративного округу Департаменту праці і соціального захисту населення міста Москви. У нім збиралися персональні дані 23 тисяч виборців району Східне Дегуніно. Документ активно редагували люди з територіального центру соціального обслуговування населення:

«Майже всіх із списку невидима рука адміністративного ресурсу збирається обдзвонити. Когось вже почали обдзвонювати і робити відповідні позначки: про відсутність в районі, про відмови голосувати, про знаходження в лікувальних установах й іншому. І все це в прив'язці до дільничних виборчих комісій районів», – пояснив координатор «Голосу» в Москві, учасник руху «Сонар» Дмітрій Нєстєров.

Другий документ із загадковою назвою «Бескудніково Запрос Грачьовой» також був створений Світланою Істоміною, це відбулося 27 червня. Ймовірно, створити документ доручила Ольга Євгеніївна Грачева, перший заступник керівника столичного департаменту соціального захисту, тому він носить таку назву.

«По зібраних на сьогодні даним, управа вже готова мобілізувати таким чином майже 8 тис. чоловік в Бескудниковському районі і 7 тис. в Дмітровському – більше чверті від вірогідної фактичної явки! І це всього лише дані після першого тижня роботи по збору інформації» – повідомив  Дмітрій Нєстєров.

«Попросимо Мосгорізбірком перевірити ці факти»

У управлінні соціального захисту населення Північного округу Москви інформаційному агентству «Закон» відмовилися коментувати цю інформацію. Там заявили, що Світлана Істоміна знаходиться у відпустці.

Адміністративна мобілізаційна мережа в Москві найчастіше працює на «Єдіную Россію», але бувають і виключення, пояснив учасник руху Сонар Владімір Єгоров: «До цієї роботі залучені як префектури, так і управи – це горизонтальний зріз, а по вертикалі своїх співробітників залучають різні департаменти мерії: освіти, охорона здоров'я, будівництва і соцзабезпечення. На відміну від решти структур, департамент освіти не тільки підвищує явку серед своїх співробітників, але і відкрито агітує серед батьків учнів».

Інформацію, яку виявили учасники руху «Сонар», повинен перевірити Мосгорізбірком, заявив кандидат в мери Москви від партії «Справедлива Росія» Ілья Свірідов: «Зрозуміло, що це не одкровення для всіх, кожні вибори приблизно одне й те ж відбувається. Я переслав цю інформацію нашим юристам і за підсумками, я думаю, ми звернемося в Мосгорізбірком з проханням перевірити ці факти».

Співробітники московських адміністрацій не вперше обнародують персональні дані громадян, підкреслив Дмітрій Нєстєров:

«Ці таблички – зовсім не верх нахабства співробітників московської вертикалі. Так, один з сервісів порталу mos. ru масово генерував відкриті таблиці з персональними і медичними даними деякої категорії громадян (ми оповістили фахівців про це). Всі ці «косяки» – наслідок банальної корупції в органах влади і різних державних служб. Яка, у свою чергу, досягла нинішніх масштабів саме через незмінність влади і поліпшення суспільного і політичного життя».

Росія – Абсолютне Зло, яке треба негайно знищити.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Москва,Google,скандал,вибори,гугл
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.