Список Шустера – електронна декларація для ворогів свободи слова

08 травня 2018, 08:59
Власник сторінки
Голова Європейської партії України
1
176

Європейська партія України, в свою чергу, починає створювати список ворогів свободи слова в Україні – так званий «список Шустера».

Історія незалежної України не знає такого періоду, коли б питання «свободи слова» і контролю над ЗМІ не стояло на порядку денному. Тому що за 26 років незалежності Україна не викоренила кланово-олігархічний устрій влади, якій не потрібні самостійні ЗМІ.

Майдан і Революція Гідності дали надію і віру в те, що ми збудуємо нове суспільство, оберемо нову владу і отримаємо нові європейські стандарти життя. Але боротьба олігархів і підконтрольних їм можновладців за контроль над мас-медіа не лише не припинився,  а навіть посилився. І чим ближче до виборів, тим сміливішими і менш прихованими стають дії тих, хто прагне влади в Україні за будь-яку ціну.

Діюча влада провалила іспит на свободу слова та ЗМІ. А ситуація, яка склалася на початку 2018 року, коли стали можливими напади на канал «ЗІК» з метою рейдерського захоплення, припинення мовлення «NewsOne» у Києві та області після оприлюднення плівок Онищенка, обшуки у редакції  опозиційних ЗМІ «Вєсті», «Страна.UA», судовий позов проти «НВ», який розслідує корупцію за участю найвищих посадових осіб, і багато інших випадків, свідчать про те, що наближаються вибори – нечесні, недемократичні, непрозорі, невідкриті і невільні.

Закручує гайки ЗМІ напередодні виборів лише та влада, яка не може пред’явити на суд народу реальні досягнення і виконані обіцянки – припинення війни, економічне зростання, дотримання прав людини, підвищення рівня життя, створення робочих місць, тощо.

Саме тому Європейська партія України звернулася до наших європейських колег ухвалити резолюцію щодо порушення свободи слова в Україні і запровадити дієві механізми контролю за станом свободи слова з метою проведення відкритих і чесних виборів – президентських і парламентських.

Резолюція була ухвалена 28 квітня 2018 року і зобов’язала Європейську Комісію запровадити моніторинг свободи слова і свободи преси на час проведення виборів в Україні у 2019 році і після них.

А Європейська партія України, в свою чергу, починає створювати список ворогів свободи слова в Україні – так званий «список Шустера». Адже саме позбавлення права на роботу Савіку Шустеру та закриття його студії продемонстрували, що нова влада, яка прийшла після Революції Гідності, не збирається робити європейські стандарти свободи слова і ЗМІ своїми пріоритетами.  

Ми ставимо собі за мету створити реальний інструмент захисту свободи слова і преси в Україні, на кшталт «електронних декларацій для чиновників». Допоможемо разом країні впізнати «ворогів свободи слова» в обличчя. Запрошуємо до боротьби за свободу слова, за право на вибір та доступ до інформації усіх, хто підтримує європейський демократичний розвиток України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Свобода слова,Савік Шустер,Микола Катеринчук
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.