"Доступні ліки" доступні не кожному

02 березня 2018, 08:10
Власник сторінки
Лідер Полтавського представництва партії "Успішна країна"
0
35
 Доступні ліки  доступні не кожному

Урядова програма «Доступні ліки», яка має на меті повністю або частково покривати витрати на лікарські засоби для хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет ІІ типу, на Полтавщині не працює.

Що мають знати полтавці про «Доступні ліки»? – Вони відсутні.

Були «балачки» про те, що відсутнє фінансування. Фінансування виділено та перераховано, однак прогалина на місцевому рівні – кошти не розподілені місцевою владою у повному обсязі.

Але у Супрун інша інформація: «..наразі лише дві області – Полтавська та Чернігівська – попіклувалися про своїх пацієнтів та направили кошти до кінцевих розпорядників, якими зазвичай є заклади охорони здоров’я».

Полтавка Анна особисто зіткнулася з проблемою під назвою «Доступні ліки» та вирішила поділитися досвідом. Їй відмовили в отриманні безкоштовних ліків за рецептом для дитини.

«Як так, що законні права громадян в Україні ніби є, але ніхто на них не зважає! Комусь видають таблетки від тиску, напевно, щоб бабусі за них голосували, а дитину до 3 років з орфанним захворюванням позбавляють прав і права на життя! Більше немає сил, одна надія на вашу допомогу! До того ж скрізь по Україні діти з таким діагнозом отримують ці ліки без проблем. Навіть у тій же Полтаві в іншій поліклініці та іншій держаптеці одна дитина їх отримала! А ми, виявляється, живемо в якомусь особливому беззаконному районі міста», – розповіла постраждала від урядової програми Анна.

Відтак, значна кількість полтавців купують ліки із «урядового переліку» за власні кошти, тому що у нашій країні можна не дочекатись своєї черги. А інша частина – займаються самолікуванням, тому що побачивши рецепт лікаря і приблизно порахувавши вартість цього рецепту, розумієш, що вже не такий ти і хворий: залікуються антибіотиками і до роботи.

Стосовно фінансування програми на місцевому рівні. Не дивним буде, якщо на Полтавщині місцева влада перерозподілить кошти, виділені на фінансування урядової програми «Доступні ліки», на користь Полтавського міжнародного аеропорту, так як він у пріоритеті: кошти у бюджет-2018 не закладені, а вже 02 травня 2018 р. планується перший виліт до Анталії.

Однією з основних прогалин як цієї програми, так і більшості інших – неефективні планування та відсутність чіткої організації. Запроваджуючи дану програму, варто було б виробити й відповідний механізм, при якому «Доступні ліки» будуть завжди доступними, а українці почуватимуться захищеними.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.