«Чемодан, вокзал, Россия»: мешканцям Криму не видають візи за російськими паспор

01 березня 2018, 17:50
Власник сторінки
1
264
«Чемодан, вокзал, Россия»: мешканцям Криму не видають візи за російськими паспор

Ще одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фіЩе одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фінською візою, за спрощеною системою.Ще одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фінською візою, за спрощеною системою.Ще одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фінською візою, за спрощеною системою.нською візою, за спрощеною системою.Ще одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фінською візою, за спрощеною системою.Ще одним підтв

«Чемодан, вокзал, Россия»: мешканцям Криму не видають візи за російськими паспортами

«Коли говорять про те, що кримчанам з російськими паспортами закрита дорога в ЄС, мені хочеться розреготатися у відповідь», - стверджує 28-літній уродженець Керчі Сергій, який після одруження переїхав в Естонію і взагалі не планує повертатися на півострів. Звучить досить самовпевнено. Але, чи насправді це так?

На жаль, факти абсолютно суперечать заяві колишнього жителя півострова. Найбільш переконливим аргументом можна вважати те, що в самій Росії планують подати звернення до Організації Об’єднаних Націй та Ради Європи у зв’язку з нібито «обмеженням прав» жителів окупованого Криму на видачу їм віз для поїздок закордон за російськими паспортами. «Оскільки таке обмеження прав є незаконним, я маю намір звернутися до генерального секретаря ООН з цього питання і до Ради Європи», - заявила уповноважена з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова.

Ще одним підтвердженням того, як ускладнилася можливість отримання візи жителями півострова, є свідчення кримчанки Дарини: «Отримала закордонний паспорт і пішла за фінською візою, за спрощеною системою. Мене викликали на співбесіду, я принесла всі необхідні документи, але мені відмовили. Я пішла в іспанське посольство. В мене були квитки і оплачене бронювання готелю. Знову ж таки відмовили, аргументуючи це тим, що ЄС не визнає Крим».

Про труднощі в отриманні шенгенських віз для жителів півострова з паспортом РФ неодноразово писали мас-медіа. Проте з часом виявились деякі винятки з правил. Стало відомо, що московські візові центри Італії, Греції, Нідерландів, Португалії, Іспанії і Чехії все ж таки видавали візи жителям півострова. Таким центрам вдалось знайти лазівки, аби обійти заборону. Щоправда, вартість оформлення візи виливається в кругленьку суму. Наприклад, шенгенська віза в чистий російський закордонний паспорт, отримана через консульство Греції коштуватиме 2500 євро, а через італійське – 1000 євро. Слід зазначити, в такому центрі клієнту лише допоможуть оформити необхідні документи, відправлять їх на перевірку у відповідні консульства, після чого заявнику доведеться їхати в Москву і самостійно подавати документи в представництві тої чи іншої країни.

Натомість оформлення візи для кримчан з українськими документами і їх власноручною подачею в Києві коштуватиме значно дешевше. Так, литовський Шенген з урахуванням вартості послуг «сімферопольського візового центру» обійдеться в 250 євро і вище. За мультивізу в закордонний паспорт «з хорошою візовою історією» посередники просять від 450 євро (Франція, Угорщина, Голландія) і від 500 євро (Німеччина, Іспанія, Чехія). На думку юриста і опозиціонера Ділявера Акієва, не кожен кримчанин зможе наважитися їхати в Київ з російським паспортом, щоб оформити візу в Європу: «Багато-хто зберіг український паспорт, і, думаю, може ним ще скористатися».

Заступник голови комітету Державної думи з конституційного законодавства і державного будівництва Росії Дмитро Вяткін, навпаки, переконаний, що жителям Криму зовсім не обов’язково їздити в Європу: «Якщо вважати, що Європа – єдине місце, куди можна поїхати, то це проблема. Але ж це не так. Не бачу в цьому проблеми. Країни, які входять в зону Шенген, і раніше відмовляли у візі без пояснення будь-яких причин».

В будь-якому випадку, окупація Криму серйозно ускладнила процедуру оформлення віз і поїздки жителів півострова закордон. Проте це засмутило далеко не всіх: деякі кримські туристи із задоволенням почали освоювати російські простори, які для них тепер відкрилися. Такий от «чемодан, вокзал, Россия» наяву.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Крымские татары,Крым,крымчане,Новости,Совет министров Крыма,тревожные новости из Москвы,новости Славянска,Новости Мариуполь,Новости Одессы,Новости Луганска,аннексия Крыма,новости Крыма ,Краматорск последние новости фото и видео,АТО новости,Новости Дебальцево,Новости Макеевки,выборы в Крыму,новости Украины,ДНР новости сегодня,ЛНР новости,новости Донбасса,Корбан новости,события в Крыму,Новости России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.