УКРАЇНА ПРОТИ РАКУ: ЧИ Є ШАНС ВИЖИТИ?

20 лютого 2018, 19:06
Власник сторінки
Лідер Полтавського представництва партії "Успішна країна"
0
28
УКРАЇНА ПРОТИ РАКУ: ЧИ Є ШАНС ВИЖИТИ?

За даними Держкомстату, Україна займає друге місце у Європі з поширення онкологічних захворювань. І, починаючи з 2014 р., цей показник, на жаль, лише активно зростає.

У світі рак – це не вирок. Однак, це не про Україну.

За останні декілька років на Полтавщині «рак» помолодшав на 20 років. Якщо раніше це захворювання спостерігалось у віці 65-69 р., то на сьогодні – 40-45 р. Здебільшого, у жінок – рак молочної залози, у чоловіків – рак легенів.

За словами головного лікаря обласного онкологічного диспансеру, у минулому році  на цю недугу захворіло майже 40 тис. осіб. Це на 15 % більше  у порівнянні з 2016 р. Ще більш плачевною є статистика смертності від цього захворювання. І це не тому, що лікарі не компетентні, а тому що процес закупівлі препаратів в Україні проводиться зі швидкістю «скаженої черепахи».

Директор Департаменту охорони здоров’я зазначив, що отримує від МОЗ орієнтовний перелік препаратів, що планується закупити на передуючий рік. Відтак, у 2016 р. Департамент охорони здоров’я замовив 24 препарати на загальну суму – 9 млн 298 тис. грн для онкохворих дорослих. Ці препарати отримали лише у наступному. За 2017 р. також сформована заявка, але, на сьогодні, ліки ще не надійшли. На жаль, деякі полтавці так і не дочекались від держави обіцяних ліків. Складається враження, що урядовці, на чолі з Супрун, навмисно затягують цей процес.

А в свою чергу, Департамент охорони здоров’я Полтавщини не проводить обов’язкові масово-роз’яснювальної роботи щодо стану надання паліативної допомоги полтавцям, яка знаходиться у незадовільному стані.

З кожним роком спостерігається тенденція збільшення кількості людей, що потребують паліативної допомоги та пільгових рецептів на знеболювальні препарати.

Показник

2015 р.

2016 р.

2017 р.

Кількість осіб, котрим надавалась паліативна допомога, особи

480

597

понад 500

Виписано пільгових рецептів на знеболювальні препарати, шт.

2145

3287

понад 4500

Кошти, використані для забезпечення медикаментами хворих, тис. грн.

474,6

728,5

понад 600

 

Головний лікар медично-санітарної частини «Нефтехимик», що в м. Кременчук, не раз наголошував про необхідність створення променевого відділення. Виходить, на новорічну ялинку кошти у розмірі понад 5 млн. грн. – є, на святкування «зіркових» свят – є, а на збереження життя кременчужан – немає.

Нещодавній випадок у Полтаві. Певний час жінка спочатку не могла їсти, а потім вже і не хотіла. Пройшовши обстеження нічого виявлено не було. Однак через декілька місяців почався божевільний головний біль, втрата свідомості, нудота, після чого жінка злягла. Викликавши швидку, навіть госпіталізувати не запропонували, лише знеболювальне дали, і так щоразу. Так як жінка проживала сама і без рідних, супроводити до лікарні було нікому. Коли вже ситуація геть загострилася, жінку забрали до лікарні. Після обстеження виявили онкологічне захворювання шлунку і вже 4 ступеню з метастазами. Навіть не дочекавшись лікування жінка померла.

І ця ситуація непоодинока. А за реформою Супрун взагалі передбачена відміна державної підтримки програми «Онкологія». Наша країна займає передові позиції з цього захворювання, тому необхідно прикласти максимальні зусилля, щоб зберегти життя та онкохворих українців. Складається враження, що в режимі «анонімної» диктатури почався і «анонімний» геноцид українців.

Добре б назначити Супрун сімейним лікарем можновладців України та їх сімей, і заборонити лікування за межами нашої країни. Мабуть лише за таких умов Україна досягла б найвищого рівня медичного обслуговування у світі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.