12 ВИСНОВКІВ ПРО МІЖНАРОДНУ ТОРГІВЛЮ І СОТ

15 лютого 2018, 14:05
Власник сторінки
1
43
12 ВИСНОВКІВ ПРО МІЖНАРОДНУ ТОРГІВЛЮ І СОТ

за результатами нашої з Віктором Вовком участі у семінарі СОТ для парламентарів у JVI - Joint Vienna Institute

1) Міжнародна торгівля - носій економічного розвитку. Проте, головна рушійна сила - виробництво.


2) Від вільної торгівлі найбільше виграють промислово розвинені країни. Як Індустріалізація, так і лібералізація торгівлі, важливі, проте, послідовність має вирішальне значення.


3) Треба зважати на "напрям" та "якість" (структуру) торгівлі. Імпортувати сировину і експортувати готову продукцію зовсім не те саме, що навпаки (як у випадку України сьогодні).


4) Торговельні угоди не самоціль, а інструмент розвитку промисловості і економіки, залучення інвестицій, створення робочих місць, збільшення доходів і рівня життя громадян. Так це працює в цивілізованому світі.


5) Приєднуючись до торговельних угод, країни "вигризають" вигідні умови вступу, передбачають важливі для країни винятки, резервують можливості для майбутнього перегляду умов і т.п.


6) Роблячи поступки в одних питаннях, сильні гравці одночасно обумовлюють їх виграшами в інших - пріоритетних для країни. Просто, так жодна серйозна позиція не "дарується".


7) В успішних країнах виробничі асоціації суттєво впливають на торговельну політику. Уряд уважно дослухається до них, формуючи порядок денний міжнародних економічних перемовин.


8) Слабкі чи непрофесійні уряди, які включають країни в глобальні торгівельні альянси "задля галочки" (без врахування національних економічних інтересів і пріоритетів) прирікають власну економіку на втрати.


9) Успішні країни не соромляться наполегливо відстоювати і захищати свої економічні інтереси на міжнародній арені. В тому числі, через різноманітні механізми СОТ.


10) Інструменти промислового розвитку, розроблені командою РПЛ (у т.ч. експортно-кредитне агентство, мораторій на експорт лісу-кругляка, підвищене мито на експорт металобрухту, держзакупівлі "Купуй українське, плати українцям") відповідають міжнародним домовленностям. Дуже важливо провести належні консультації в СОТ для їх правильного позиціонування перед нашими торговельними партнерами.


11) Процес судового розгляду торговельних суперечок в рамках СОТ не вирок, а нормальна практика. Складний багатостадійний процес, який може тривати роками і яким Україні треба навчитись користуватись на повну. Почавши, хоча б, зі статусу спостерігача у чужих торгових суперечках. Це дозволено і безкоштовно. Китай, Бразілія та інші "вживу" навчаються на сотнях чужих прикладів.


12) Під лежачий камінь вода не тече. Вовків боятись, до лісу не ходити.


https://www.facebook.com/Halasiuk/posts/2072799016329059

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.