ОБОВ’ЯЗКОВЕ СОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ – РЕАКЦІЯ УКРАЇНЦІВ

24 січня 2018, 14:23
Власник сторінки
Лідер партії "Успішна країна" в Полтавській області
0
58
ОБОВ’ЯЗКОВЕ СОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ – РЕАКЦІЯ УКРАЇНЦІВ

З 1 січня 2018 року згідно до ст. 32, Закону України «Про відходи», українців зобов’язали сортувати все сміття. Вже 3 тижня ми мали б сортувати відходи, але щось «пішло не так» і до сих пір цього не відбулось.

Перейти на роздільне збирання сміття Україна збиралась ще у далекому 2012 році, і лише через 5 років це «здійснилось»! Ну як «здійснилось», Закон прийняли, штрафні санкції впровадили, але куди сортувати – не ясно.

Умови сортування сміття та обладнання місць для цього – повноваження та обов’язок місцевої влади. Але процес делегування та прийняття обов’язків – не із швидких у нашій країні. Документообіг, здійснюється зі швидкістю «скаженої черепахи» і, судячи з дій, про електронні системи передачі інформації або не чули, або не хочуть чути.

Ми спробували розібратись, у чому причина відсутності умов для сортування сміття. Як не дивно, «бік» знову зі сторони чиновників.

«Якщо в місті, хоча б теоретично, ця проблема може бути вирішена, то у сільській місцевості – слабо віриться. Бо там сміттєвоз приїздить «у визначений час, у визначене місце» і, як правило, на один і той же час зносять сміття з 2-3 вулиць. Маю великі сумніви, що мої односельчани сортують відходи», – розповіла мешканка Полтавського району Наталія Іванівна.

«Я привчаю свою родину сортувати сміття, так як певний час проживала у Німеччині. Там сортування сміття - поняття далеко не нове. Який сенс з того, що ми сортуємо сміття, однак потім кидаємо все в один бак? У Полтаві я жодного обладнаного місця не знайшла», – поділилась полтавка Ольга.

«Не те, що Полтаві, а й Україні в цілому, далеко до розвитку цього процесу. Не кожен влучити у сміттєвий бак може, що казати вже про сортування?  Полтавцям важко бак відкрити, щоб покласти сміття, натомість він кладеться біля баку і, за щастя, щоб сміттєвий пакет був цілий, щоб працівникам відповідних служб не прийшлось це сміття по всьому району збирати», – розповів полтавець Віктор Олексійович.

«Полтавські чиновники красномовлять, що процес переходу розрахований до 2021 року і це прописано у Регіональній комплексній програмі поводження з твердими побутовими відходами  у Полтавській області. Так нестиковка: програма розписана до 2021 року, а штрафи з початку цього року. За порушення закону передбачено систему штрафів: для населення – від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн. Ну і спробуй щось довести. Я скоріше повірю в НЛО, ані ж у реальний захист прав українців», – обурено прокоментував нововведення Сергій Іванович.

На даний час впровадити систему роздільного збору сміття в Україні поки не можливо – не вистачить потужностей і коштів. Який сенс сортувати сміття, якщо сміттєпереробний завод в Україні відсутній? Європейські країни давно екологічну катастрофу перетворили у прибутковий бізнес, а що заважає Україні? Зацікавленість та бажання, як влади, так і бізнесу.

Наразі для підприємців відсутні стимулюючі інструменти для переробки сміття, наприклад, для бізнесу – податкові пільги, а для громадян – знижена вартість на продукт переробки (у сусідніх країнах, з вторинної сировини отримують теплову та електроенергію). У цілому, сучасна система поводження з відходами потребує нової моделі врегулювання цих відносин в Україні – розподіл відповідальності за утворені відходи, стимулювання громадян до більш екологічної поведінки у сфері поводження з відходами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.