ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ-2017: ДОСЯГНЕННЯ ЧИ ПРОВАЛИ УРЯДУ

27 грудня 2017, 13:20
Власник сторінки
Лідер партії "Успішна країна" в Полтавській області
0
45
ЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ-2017: ДОСЯГНЕННЯ ЧИ ПРОВАЛИ УРЯДУ

Порошенко та Гройсман постійно говорять, що в Україні – небувале зростання економічних показників. Однак українці спостерігають лише небувале зростання цін на товари та послуги, а підприємці – зростання податків та спад купівельної спроможності українців.

Ще у 2016 р. за прогнозом опитаних аналітиків чи провісників, економіка України в 2017 р. продовжить тенденцію відновлення, що призведе до зростання ВВП до 2,1%, а інфляція сповільниться до 10% з 12-13% в 2016 р.

Що ж відбувається насправді?

У цьому році, основа української економіки – сільське господарство та промисловість, показали незначне падіння. Індекс сільськогосподарського виробництва впав на 0,7%, а індекс промислового виробництва впав на 0,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Начебто, показники в нормі та падіння, як такого, немає. Однак зростання та розвитку немає також, що явно вказує на стадію стагнації або застою, а з досвіду радянських часів прекрасно розуміємо логічну кінцівку такого падіння.

Відчутне зростання цін на товари та послуги українцями характеризує індекс споживчих цін, який у 2017 р. зріс на 11,4% порівняно з 2016 р. Найбільш вагоме зростання спостерігається по наступним показникам:

-         Алкогольні напої, тютюнові вироби – 18,8%;

-         Продукти харчування та безалкогольні напої – 14,1%;

-         Освіта – 13,8%;

-         Транспорт – 11,9%;

-         Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива – на 10%.

Зокрема, доцільно проаналізувати зміну вартості комунальних послуг у 2017 р. порівняно до попереднього, у розрізі продукту постачання:

-         Електроенергія – збільшення на 20,3%;

-         Газопостачання для населення – збільшилось на 16,3%;

-         Водопостачання – збільшилось на 12,8%.

Індекс реальної заробітної плати, загалом по країні, у 2017 р. зріс на 18,9% порівняно з 2016 р. Однак, такі зміни відбулись за рахунок збільшення офіційної заробітної плати до 3200 грн. Але ж і перемогою це явище важко назвати. Адже більшість отримували мінімальну заробітну плату у розмірі близько 1500 грн., а іншу суму отримували у «конверті». Фактично, українці у 2017 р. отримували ту ж саму зарплатню, але жити за новими цінами та тарифами, за таких умов, неможливо.

 

Хто найбільше створив робочих місць для українців? Не наші урядовці, а Польща та Чехія. Офіційні дані рівня безробіття у 2017 році порівняно з попереднім становлять 9,2%. При цьому міграційний рух населення у 2017 році має начебто і позитивну тенденцію до скорочення на 1,4%. Однак ці цифри характеризують тимчасове повернення заробітчан, дія контракту яких закінчилась. А якщо аналізувати у розрізі регіонів, то на Полтавщині цей показник має негативну тенденцію до зростання та сягає 5,8%.

Цей та всі попередні показники викликають багато сумнівів. Адже чим більше буде обмежень для українців, чим більше і вдаліше вони будуть знаходити «лазейки» аби їх обійти.

Варто лише зазирнути у тіньовий сектор економіки, там не лише знаходяться несплачені податки, а й такі ж безробітні.

А ось і вдале влучення економічних пророків. Рівень реального ВВП зріс у 2017 році на 2,1%. Однак, на ВВП впливає не тільки кількість виготовленої продукції (у т.ч. і послуг), а й індекс цін, тобто ціни на цей продукт. Як вище було зазначено, сільське господарство та промисловість у стадії застою, ціни зросли у середньому на 20%, то звідси і випливає ВВП у розмірі 2,1%. Такий собі штучний ріст.

Про який ріст ВВП можна вести розмову, коли країна більше імпортує аніж виготовляє? Порівняно з 2016 р. експорт збільшився на 20,9%, імпорт – на 27,4%.

Стосовно капітальних інвестицій – має позитивну тенденцію до зростання і становить 20,7%. Однак, і рівень державного боргу із впевненістю прямує в гору. У 2017 р. цей показник збільшився на 5,5% і це ще він не досяг свого «апогею», так як черговий транш планується у 2018 р. Відповідно, показники бюджету на 2018 р. «намальовані» з врахуванням європейської «подачки».

Рівень інфляції, порівнюючи з попереднім роком, становить 12,5 %, що суттєво не відрізняється. Тобто «пророцтво» стосовно сповільнення інфляції до рівня 10% не справдилось.

Провівши лише поверхневий аналіз економічного «розвитку» країни у 2017 р. зовсім не ясно, чого чекати наприкінці 2018. Наведені цифри взяті із Головного управління статистики та МінФіну. Фактично, кожен українець може особисто провести аналіз у своєму регіоні, і показники матимуть вагому розбіжність. Дані показники показують, не падіння економіки країни, а бездарність та не виправданість очікувань громадян сьогоднішньою владою. І після отримання чергового траншу у 2018 р. штучність позитивної результативністі матиме місце, однак як це відобразиться на українцях? Поживемо-побачимо.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.