Військове вторгнення з боку Придністров'я - міф чи реальна загроза.

05 грудня 2017, 20:00
Власник сторінки
0
138
Військове вторгнення з боку Придністров я - міф чи реальна загроза.

Зрозуміло, що Росія використовує Придністров’я як плацдарм для провокацій стосовно і Молдови, і України.

Військове вторгнення з боку Придністров'я - міф чи реальна загроза.

Останнім часом з'явилося дуже багато тривожної інформації про невизнану республіку Придністров'я. Чим же може зашкодити здавалося маленька територія, в двічі менша за площу Чернівецької області? Яку саме небезпеку несе для України та її суверенітету країна, залежна від політики Кремля!?

Для початку потрібно розібратися, що таке Придністров'я, ким підтримується, фінансується та й звідки воно взагалі взялося.

Незалежність Молдавського Придністров'я була проголошена 25 серпня 1991 року, після чого між сепаратистами та молдовськими військами почався короткочасний збройний конфлікт, що завершився фактичною перемогою сепаратистів, підтриманих російською армією. Російська Федерація офіційно не визнає суверенітету Придністровської Молдавської Республіки, однак на неофіційному рівні надає їй військову, економічну, політичну і дипломатичну підтримку.

Молдова неодноразово зверталася в ООН щодо необхідності виведення російських військ з території невизнаної республіки. Крім того парламент в Кишиневі схвалив декларацію з даною вимогою. Згідно з документом, перебування на території країни російських військ визнається загрозою для суверенітету держави та її цілісності і незалежності. "Дислокація на території Молдови значної кількості зброї та боєприпасів з Російської Федерації є постійною загрозою на адресу країни", - йдеться в документі. Яку ж збройну міць, на даний момент складають війська невизнаної території, точно ніхто не знає. За різними підрахунками їх достатньо щоб створити другий Донбас для України.

Зрозуміло, що Росія використовує Придністров’я як плацдарм для провокацій стосовно і Молдови, і України. Радник Міністра оборони України Олександр Данилюк заявляє, що потенційна загроза того, що війська РФ ввійдуть в Україну з боку Придністров'я є, однак конкретних випадків наразі не зафіксовано. Про це він сказав в ефірі на телеканалі "Україна", передає УНН.

"Треба не забувати, що в Придністров'ї знаходиться частина 9-ої російської армії, тому потенційна загроза існує", – сказав він.

Держприкордонслужба звертає велику увагу на цей регіон. Нещодавно там було розміщено підрозділ Нацгвардії, плануємо розгортання підрозділів Нацполіції. Ми безумовно будемо нарощувати там сили", - розповів перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Придністровська частина кордону України з Молдовою складає 452 км. З них 20 припадає на Вінницьку область, а решта - на Одеську. Усю ділянку охороняють Подільський та Білгород-Дністровський прикордонні загони.

Окрім прямого військового вторгнення Придністров'я несе ряд інших загроз. Це, зокрема, розвідувальна діяльність, яка проводиться з території республіки. СБУ уже затримала агента придністровської та російської спецслужб, який збирався в Одесі вербувати офіцерів СБУ. Також можлива участь жителів Придністров'я в масових акціях на території України. У багатьох із них є українські паспорти і їх неодноразово бачили на всіляких "антимайданах".

Українські та молдовські прикордонники й митники планують закрити "діру" на кордоні через яку переміщаються значні потоки контрабанди.

У Придністров'ї та Росії цей крок сприйняли з великим незадоволенням. У республіці це називають блокадою. Тамтешні можновладці заявляють, що тепер придністровські та молдовські силовики "стикаються лице в лице", а це загрожує "загостренням конфлікту".

Такий крок стане великим плюсом для України. “Перекриття кисню” потенційному ворогу, а саме, блокування постачання військової техніки, боєприпасів та інших важливих елементів військових дій, значною мірою послабить Придністров'я. Тоді питання про військове вторгнення в Україну стоятиме в кінці списку проблем нашого суверенітету і незалежності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: СБУ,Генассамблея ООН,Молдова Украина,Одеса,блокада,кордон,російський шпигун,агресія,Придністров`я,Міноборони,новини,конфликт в Приднестровье,російськомовне населення,розвідка,агрессия России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.