Українські церкви зобов'язали молитися за патріарха Кіріла

05 грудня 2017, 16:49
Власник сторінки
0
442
Українські церкви зобов язали молитися за патріарха Кіріла

Священнослужителів Української Православної Церкви зобов'язали молитися за патріарха Московської Православної церкви Кіріла

Поправки до статуту Російської православної церкви, запропоновані архієрейському собору РПЦ предстоятелем УПЦ (Московський патріархат) митрополитом Онуфрієм, які були покликані допомогти УПЦ (МП) виглядати більш самостійною церквою в Україні, собор затвердив в такій редакції, яка звужує самостійність «українських москвичів» ще більше.

Так, тепер в соборному визначенні записано: "Ім'я Предстоятеля поминається в усіх храмах Української Православної Церкви ПІСЛЯ імені Патріарха Московського і всієї Русі". Зверну Вашу увагу на те, що раніше такої вимоги в статуті РПЦ не було. Тепер увага:

 

затверджена пряма вимога статуту РПЦ про поминання патріарха Російської Православної Церкви Кіріла у всіх храмах Української Православної Церкви (МП звичайно). 

 

Цей пункт, мабуть, внесений самим патріархом Кирилом, який болісно сприймає своє непомінаніє в цілому ряді храмів УПЦ.

Також РПЦ повинна схвалювати статут УПЦ. Раніше такого пункту в статуті РПЦ не було, статут УПЦ затверджувався лише собором УПЦ.

Крім того, тепер рішення про утворення або скасування єпархій, що входять в УПЦ (МП), і про визначення їх територіальних кордонів повинні затверджуватися архієрейським собором РПЦ.

10-й пункт визначення говорить: "Рішення Помісного і Архієрейського Соборів є обов'язковими для Української Православної Церкви". Це теж норма в статуті РПЦ. Раніше багато рішень московських соборів, виходячи з місцевої ситуації, систематично ігнорувалися і не виконувалися в УПЦ.

Інші пункти також закріплюють залежність УПЦ від РПЦ (зокрема, підтверджується, що УПЦ "отримує святе миро від Патріарха Московського і всієї Русі").

Єдиним очевидним досягненням УПЦ на соборі є пряма декларація визначення архієрейського собору РПЦ про те, що центр управління УПЦ знаходиться в Києві. Цей запис, ймовірно, був зроблена, щоб формально убезпечити УПЦ від дії закону про ''церкви з центром в країні-агресора" , проект якого розглядається в парламенті України.

Таким чином, якщо раніше в статуті РПЦ була явна двозначність по відношенню до УПЦ, яка давала можливість двояко інтерпретувати положення статуту, в новому визначенні Архієрейського Собору РПЦ ця двозначність знята на користь фактичного центру управління в Москві.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,война,УПЦ МП,УПЦ КП,патриарх Кирилл,УПЦ,Филарет Денисенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.