Росія – ініціатор гонки озброєнь

28 листопада 2017, 11:56
Власник сторінки
соціолог
0
369
Росія – ініціатор гонки озброєнь

Останнім часом, навіть не слідкуючи за інноваціями сфери озброєння, можна помітити напругу у міжнародно-політичному просторі.

Комплексно оцінюючи контент новинних стрічок за останні пів року, можна почати панікувати.

Переглядаючи заголовки статей, все частіше можна зустріти подібні меседжі: «Путин призвал россиян готовиться к войне», «Випробування елементів ядерної тріади Росії», «Японія та Південна Корея готуються до потенційної війни з КНДР», «Китай не буде союзником Росії проти США», «До 2021 року американські винищувачі матимуть бойові лазери», «Все готове для війни на Близькому Сході», «К этому должны быть готовы все: Путин послал элитам сигнал»…

Для аргументованого обґрунтування власного занепокоєння, можна переглянути бюджетні витрати держав Світу та проаналізувати видатки на оборонно-військову галузь.

Росія: на 2016 рік – 60,82 млрд. доларів, на 2017 рік – вже близько 69 млрд. доларів, а в затвердженому Державною Думою на 2018 рік бюджеті – вже близько 75 млрд. доларів (http://tass.ru/info/4679765).

Німеччина: на 2016 рік – 29,84 млрд. доларів, на 2017 рік – близько 31,5 млрд. доларів, а на 2018 рік – близько 32,7 млрд. доларів (https://www.bmvg.de/de/ themen/verteidigungshaushalt).

США: на 2016 рік – 534  млрд. доларів , в 2017 – від 580 до 602 млрд. доларів, а на 2018 рік – майже 700 млрд. доларів, вказано у затвердженому сенатом бюджеті Пентагону (https://colonelcassad.livejournal.com/3689688.html).

Тенденція збільшення витрат на військово-оборонну сферу ясно прослідковується, навіть зважаючи на інфляцію. Крім того, очільники країн світу офіційно заявляють про відсоткове збільшення частки ВПН на витрати військово-оборонної сфери.

США констатували факт порушення Росією Договору про ракети середньої і меншої дальності (РСМД). Реакцією цього стала заява уповноважених осіб США, що у випадку подальшого порушення Росією домовленості – США може скористатися своїм правом виходу з РСМД. Адміністрація Сполучених Штатів розглянула також можливість розміщення в Європі ракет наземного базування. Президент РФ, коментуючи такі заяви Сполучених Штатів, пообіцяв негайну і симетричну відповідь.

Окрім того, у проект закону про бюджет оборони США на 2018 рік, закладено $4,6 млрд. на протидію російській агресії в Європі.

У історичному концепті такий розвиток подій можна розглядати як великий крок назад. Повернення цивілізованого глобалізованого Світу до колишньої ситуації «біполярного зосередження сил». Невже дійсно розпочалася гонка озброєнь, що є знаменням переддення Третьої Світової?

З чого ж почалося розгортання подій за таким сценарієм? Акти агресії якої країни стали каталізатором процесу, який не прогнозує людству мирного майбутнього? Такі питання можна звести до одного: хто розпочав цю гонку озброєнь?

Щоб знайти відповідь – поглянемо на окуповані у Грузії Абхазію та Південну Осетію, на ситуацію в Сирії, на Крим, на Схід України…

Зважаючи на чисельні людські жертви серед мирного населення зараз, важко уявити кількість постраждалих, якщо Росія почне застосування ядерної зброї.

Читаючи заяви російських бізнесменів, які готуються до кінця Світу, закрадаються роздуми на кшталт «Де краще побудувати бункер?». Якщо країна випробовує ядерну зброї, а її «найуповноваженіші» особи готують собі економічні шляхи капітуляції та ковчеги, то чого чекати звичайним людям? (https://incrussia.ru/understand/vsem-komu-smogu-dam-nochleg-i-rabotu-kak-rossijskie-biznesmeny-gotovyatsya-k-kontsu-sveta-ekonomicheskomu-i-globalnomu?utm_source=lentach&utm_campaign=pochitayte--kak-rossiyskie-biznesmeny-got).

Позиція та стратегія України у наявній ситуації заслуговує на особливу увагу, адже протягом усього періоду існування нашої незалежної держави – багато хто із західних політиків називав Росію нашим «незручним сусідом», вживаючи таке визначення у різних контекстах.

Українська єдиновірна стратегія лишається незмінною: на міжнародній арені ми наполягаємо на підвищенні інтенсивності санкцій проти Росії, провадимо належну інформаційну політику, по можливості розслідуємо та спростовуємо російські фейкові новини. Ми і далі наполягаємо на залученні миротворців ООН та ОБСЄ, адже присутність третьої сторони міжнародного рангу все ж гарантує в деякій мірі певне стримування агресора.

Україна не допускає до влади тих, хто хоче «вибити москалів із наших територій», адже в пріоритеті української влади – життя громадян власної держави, на відміну від Росії. Зважаючи на нещодавні банківські дефолти, економічну кризу та борги – РФ чомусь все рівно витрачає мільярди на військовий комплекс, і таке позерство приносить свої наслідки. Нещодавно голова комітету з іноземних справ палати представників конгресу США Ед Ройс запропонував нові санкції проти Російської Федерації за порушення нею Договору (РСМД).

Сподіваймося, що далі етапу «брязкання зброєю» не зайде, адже у ХХІ столітті цивілізованого Світу достатньо освічених адекватних людей, які розуміють вірогідні наслідки вирішення конфліктів із застосуванням ядерної зброї.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,Китай,ядерное оружие,Росія,КНДР,Сирія,Україна,Німеччина,війна,Крим,Росія-Україна,Друга світова війна,Японія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.