Україна і питання Донбасу

06 листопада 2017, 09:40
Власник сторінки
соціолог
0
606
Україна і питання Донбасу

Протягом останніх трьох років чи не кожен журналіст, публіцист чи політолог висловлював своє бачення проблеми Донбасу.

В ефірах телеканалів лунали цікаві, часто одіозні ідеї щодо відновлення Україною контролю на тимчасово окупованих територіях Сходу.

Надія Савченко хотіла відмовитись від Криму, щоб Росія припинила свою загарбницьку діяльність, Сергій Тарута пропонував доручити наводити порядки у ЛНР та ДНР колишнім депутатам Партії Регіонів, щоб ті, давши присягу на вірність Україні, мали змогу повернути собі втрачений на Сході бізнес та активи. А пан Ярош пропонує озброїти усе мирне населення нашої країни та створити якусь структуру, котра б за рахунок державного кошту вирішувала проблеми учасників АТО.

На щастя, українська влада, адекватно оцінюючи ситуацію, приймає виважені рішення, поетапно реалізовуючи план відновлення законного режиму на Сході. Нещодавно Верховною Радою України був прийнятий Закон про Реінтеграцію Донбасу.

Тепер же можна називати речі своїми іменами, документ фіксує, що Російська Федерація є окупантом та ініціатором збройної агресії на території Української Держави.

Статтею закону прописано, що віднині будуть застосовані усі можливі ресурси і засоби Збройних Сил України, та усіх військовий формувань (зокрема: формувань Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції) для стримування і відсічі загарбницького наступу Російської Федерації.

Гарантується також подальше виконання Україною безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року з метою продовження забезпечення військової та економічної підтримки рядом країн та міжнародних організацій.

За планом, внаслідок збройного опору українських сил та під тиском санкцій Російська Федерація має вивести свої війська з території України і жодним чином не перешкоджати поверненню територій Сходу під контроль законної влади.

Одним з перших необхідних кроків буде відновлення українського інформаційного поля на території так званих ЛНР та ДНР, щоб убезпечити місцеве населення від демагогії, яку насаджає російська пропаганда.

Надалі, через невиконання Росією Мінських домовленостей, планується залучення миротворчих військ ООН, адже саме вони є «незалежними експертами», які можуть гарантувати неупередженість та нейтральність щодо сторін конфлікту.

Можливо, для досягнення мети, Президенту України необхідно буде піти на певні поступки. Вірогідно доведеться погодитись на особливий статус Донбасу, провести локальні вибори. Щоправда, навіть за таким сценарієм важко гарантувати повномірне усунення російського впливу. Можливо, на перших порах, Україна відновить свою владу на територіях Сходу лише формально, але з часом вибудується стійка політична система, яка забезпечить тамтешньому мирному населенню гарантії соціального захисту та гуманітарної підтримки.

Попереду тяжкий процес відновлення законного ладу на окупованих територіях, але українська влада має чітку та продуману стратегію щодо виконання свого обов’язку перед жителями східних регіонів.

Певна річ, що вирішення питання Донбасу є на сьогодні одним з першочергових завдань для нашої країни. Адже кожна адекватна людина, незалежно від національності, розуміє, що найбільше лихо, яке тільки може трапитись – це війна. Війна, коли з обох сторін гинуть невинні люди, які не хочуть, щоб їх діти росли без батьків, тому що східний сусід вирішив розширити свої володіння.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: президент,СБУ,Росія,Верховная Рада,Тарута,Донбас,Україна,Партія регіонів,Дмитрий Ярош,ДНР,ЛНР,АТО,ДНР новости,ЛНР новости,Мінські угоди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.