Місцеві вибори ВЖЕ ЗАРАЗ: фактори впливу

30 жовтня 2017, 17:32
Власник сторінки
соціолог
0
310
Місцеві вибори ВЖЕ ЗАРАЗ: фактори впливу

Що відбувалось 29 жовтня 2017 року на місцевих виборчих дільницях?

На 29 жовтня 2017 Центральна виборча комісія України призначила перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних голів територіальних громад.

Голосування відбуватиметься в усіх областях України – в 202 об'єднаних територіальних громадах (25 міст, 116 сіл і 61 селище).

Виборчий процес є надзвичайно важливим для кожного громадянина України, адже, віддаючи свій голос за певного кандидата, виборець делегує йому власні повноваження щодо вирішення «фактичної долі» рідного міста, села чи селища.

Саме депутат, маючи належні повноваження, повинен вивчати потреби територіальної громади, та брати безпосередню участь у їх забезпеченні.

Варто нагадати, що фінансова децентралізація зробила незалежними місцеві бюджети від державного. Така зміна, в свою чергу, надала можливість місцевим бюджетам реалізовувати свою матеріально-фінансову самостійність. Тож депутати місцевих громад, які прийдуть до влади за результатами виборів 29 жовтня, матимуть значно ширші фінансові повноваження, ніж їх попередники.

Вже з 8ї ранку 29 жовтня в усіх областях України працювали виборчі округи територіальних громад. Виборчий процес проходив у будівлях шкіл, навчально-виховних комплексів, та центрів культури.

При округах працював екзит-пол, з типовою, для такої процедури, програмою запитань: «Чи задоволені Ви роботою виборчої дільниці?», «Чи відбувалося порушення виборчого процесу на Вашій дільниці?», «За кого з кандидатів Ви проголосували?»…

Зазвичай, достовірність результатів опитувань екзит-полу є високою. Точність отриманих соціологічних даних залежить від загальних настроїв виборців (наскільки люди схильні довіряти інтерв’юерам) та від належної якості роботи соціологічного центру, який безпосередньо і проводить опитування.

Після закінчення процесу голосування відбулося засідання виборчої комісії, та підрахунок голосів.

Далі відповідні протоколи були до Центральної Виборчої Комісії для офіційного визначення результатів голосування.

Враховуючи досвід попередніх років, можна зазначити, що голосування часто супроводжується численними спробами впливу на сам процес та його результати.

Як не прикро, але деякі кандидати, порушуючи законодавство України, провадять агітацію в переддень голосування, або ж взагалі – намагаються підкупити виборців.

Агітаційні процеси часто маскують за ширмою соціологічних опитувань, коли структура анкети містить питання змісту на кшталт: «А Ви знаєте, що кандидат Х випереджає опонента на 30%?» або «Чи знали Ви про таку-то благотворну діяльність кандидата Х?». Такі дії не лише дискредитують професійну діяльність соціологів, а й є грубим порушенням Закону України!

Інколи також мають місце спроби фальсифікації виборчих документів, методом підкупу осіб, що підраховують бюлетені, або ж підкупу наглядачів.

Значущою проблемою сучасних український реалій є явище абсентеїзму, коли люди не бажають брати участь у виборах, не усвідомлюючи, що кожен голос є вирішальним. У випадку низької явки, вірогідність того, що до влади прийде політична партія(або кандидат), яка підкупила виборців, є значно вищою, ніж у випадку високої явки. Як говорив Дж. Нейтан: «Погана влада вибирається добрими громадянами, котрі не голосують.»

Вважаючи на провокації, які ми спостерігаємо останнім часом під стінами Верховної Ради України, можна передбачити спроби захоплення регіональної влади «опозиційними» політиками. Якщо деякі політичні особи мають у своєму розпорядженні кошти, щоб привести у столицю людей із сіл та містечок України, та ще й оплачувати їхнє там перебування протягом тривалого часу, то, звісна річ, ці політичні особи можуть задіяти свої кошти для просування «своїх кандидатів» на пости місцевої влади, щоб забезпечити підтримку власних партій.

Для попередження таких актів беззаконня в українському законодавстві про Порядок організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів зазначено, що діяльність виборчих комісій здійснюється відкрито і публічно.

В тексті приписані наступні положення:

«…На засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці без дозволу чи запрошення відповідної комісії мають право бути присутніми з додержанням вимог  та цього Порядку:

  • кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, кандидати на посаду старости села, селища, їх довірені особи, офіційні спостерігачі (не більше однієї особи від одного кандидата);

  • офіційні спостерігачі від громадських організацій, іноземних держав і міжнародних організацій (не більше двох осіб від однієї організації);

  • представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Зважаючи на присутність офіційних спостерігачів та незалежної преси, сподіваймося, що сьогорічні місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад пройшли чесно.

Політична стабільність є метою кожної цивілізованої держави, але досягнення цієї мети, на превеликий жаль, ускладнюється через зловживання окремими «опозиційними» персоналіями терміном «демократія». Юним українцям ще у школі на уроках правознавства пояснюють, що абсентеїзм на виборах та участь у продажних мітингах – це погано. Якщо кожен усвідомлюватиме, що його дії є значущими, що не варто діяти проти правил системи, тому що потім першим звинувачуватиш її у нефункціональності. Приймаючи політичне рішення завжди варто пам’ятати, що законність усіх інтердержавних процесів – є запорукою високого рівня життя, на який заслуговує українська нація.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,Наша Україна,Україна,політика,центральна виборча комісія,новини,виборча система,передвиборча кампанія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.