Чи бути державному контролю за громадами?

25 липня 2017, 19:05
Власник сторінки
0
150

Законопроект про державний нагляд за органами місцевого самоврядування потребує докорінної переробки.

Асоціація міст України висловила зауваження до законопроекту про державний контроль за рішеннями органів місцевого самоврядування.


«Асоціація міст України категорично не підтримує запропонований підхід здійснення державного контролю щодо органів місцевого самоврядування. На нашу думку, законопроект не можна виправити окремими змінами. Він потребує докорінної переробки», – зазначив Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Асоціація міст України пропонує створити робочу групу за участі представників АМУ для подальшого опрацювання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України». Крім того, на думку експертів, доцільно розглянути питання державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України на ХІІІ Українському муніципальному форумі, де традиційно візьмуть участь більше 300 представників місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Асоціація міст України звернулася до Мінрегіону із зауваженнями для опрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України». На засіданні Уряду 12 липня розроблений Мінрегіоном законопроект про нагляд за органами місцевого самоврядування був знятий з розгляду.

Приклади негативних наслідків, які вже можна передбачити у разі прийняття зазначеного законопроекту: 

1. Можливість для повного гальмування процесу добровільного об'єднання та приєднання територіальних громад.

2. Втручання у затвердження, уточнення та виконання місцевих бюджетів, встановлення місцевих податків та зборів, вирішення питань місцевого економічного розвитку тощо.
1.2. Відсутність нагляду за здійсненням державного контролю МДА та відповідальності голів МДА за неправомірне оскарження рішень ОМС.
1.3. Невиправданість загального (суцільного) державного контролю за ОМС. Занадто великий обсяг рішень ОМС, що підлягають державному нагляду.
1.4. Невиправданість обов'язкового державного контролю над ОМС (до абзацу першого нової частини 14 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
1.5. Необґрунтованість обов'язкового "зупинення" незалежно від обставин та занадто довгий строк для використання "зупинення".
1.6. Розмежування компетенції з іншими державними органами здійснено невдало (до абзацу першого нової частини 14 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
1.7. Відсутність запобігання правопорушенням при обговоренні проектів рішень.
1.8. Відсутність досудового врегулювання питань (до нових частин 15, 16 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні").
1.9. Взаємна суперечливість нових частин 19 та 20 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" щодо закінчення строку зупинення рішень ОМС.
1.10. Законопроект не передбачає часу для підготовки до впровадження змін.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законопроект,Україна,місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.