Судова реформа: невже в Україні з’являться чесні суди?

20 березня 2017, 14:29
Власник сторінки
Політичний експерт
0
21
Судова реформа: невже в Україні з’являться чесні суди?

В Україні набирає обертів реформа системи правосуддя


 

В Україні набирає обертів реформа системи правосуддя - таким чином Міністерство юстиції має намір зробити вітчизняну Феміду справді неупередженою. Та поки новації спричиняють лише кадровий голод і невдоволення людей. 

 

Нестача кадрів у системі правосуддя через реформу, яку почали ще у вересні торік. Мінюст хоче зробити українську феміду неупередженою, ось лише кілька положень.

Якщо суддю піймають на хабарі або приховуванні реальних статків, служитель феміди автоматично втрачає недоторканність та може бути затриманим прямо на місці злочину. Наступне, всі без винятку судді мають пройти переатестацію, якщо з завданнями не впораються одразу звільнення. І нарешті, тепер над усіма суддями будуть так звані «арбітри», цей орган має назву Вища Рада Правосуддя.  На відміну від старої ради юстиції, туди не мають право входити політики та силовики. Її склад обирають серед колишніх суддів, адвокатів та представників юридичних університетів.

З іншого боку, судді отримають суттєве підвищення заробітної плати. Разом з тим запроваджується механізм постійного моніторингу способу життя суддів та рівня їхніх витрат. У законі прописана низка антикорупційних механізмів для суддів, зокрема, зобов’язання кожного року подавати, окрім декларації про доходи, ще й декларації родинних зв’язків та доброчесності.

На перший погляд, чим не європейські новації, про те за фактом це спричинило масові звільнення. З вересня по грудень минулого року у відставку пішли понад півтори тисячі суддів, це утричі більше ніж у 2015.  Ще 600 числяться в штаті але практично не виконують свої професійні обов’язки з різних причин. У сумі цифра виходить чимала, втрата понад 2 тисяч спеціалістів.

Сьогодні в Україні порожніми простоюють аж 7 судів. До прикладу, під Києвом, в районних судах із 13-17 чоловік, фактично працює один суддя. В Мінюсті намагаються виправити ситуацію, про те одразу попереджають що  принаймні років зо 2 складна ситуація буде відбуватися. Тож звичайні українці ще довго долатимуть цілу низку перешкод щоб отримати правосуддя.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.