Арсен Аваков

25 лютого 2017, 21:57
Власник сторінки
Політичний експерт
33
7633
Арсен Аваков

Три непростих роки

 В Україні серйозно загострився внутрішньополітичний конфлікт, в епіцентрі якого опинився  глава МВС України і один з лідерів партії «Народний фронт» Арсен Аваков.  Дорікання на невиправданість реформування міністерства МВС  останнім часом  ширяться все частіше.  У будь-якої влади завжди були як прибічники так і противники. Відкидаючи питання особистих політичних  рахунків та упередженості окремих суб’єктів та джерел,  варто відокремити здобутки та проаналізувати діяльність головного силовика країни у ракурсі його відповідності займаній посаді.

Арсен Аваков керує Міністерством внутрішніх справ вже 3 роки.  Безперечно,  найголовнішим досягненням силового відомства за цей час став початок глобальної реформи в системі МВС, основною ціллю якої є підвищення довіри до правоохоронних органів та виходу на новий якісний рівень.  Останні декілька років структура Міністерства невпинно змінювалась,  в нього влилося багато підрозділів, яких раніше не було. Від так відбулось перетворення "Міністерства міліції" в Міністерство внутрішніх справ, під керівництвом якого працюють п'ять САМОСТІЙНИХ органів: Національна поліція, Національна гвардія, Міграційна служба, Державна служба з надзвичайних ситуацій та Державна прикордонна служба.

Тож необхідно згадати яким було становлення великої реформації, що розпочалася 2014-ого. Під час загострення конфлікту та сепаратиських настроїв команда Авакова все ж спромоглася врятували Харків, Одесу, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Дніпро - тих, хто стояв на порозі відчуження, кому залишалися лічені дні та години до війни ... У критичний для країни момент  Арсен Аваков ініціював створення Громадської ради з правозахисників і представників іноземних партнерів  та експертів, які взялися прописувати Концепцію та Стратегію нового МВС.  Паралельно, практично з нуля,  створюється нова високоефективна бойова структура - Нацгвардія України, та добровольчі батальйони, підрозділи для підтримання громадського порядку, які згодом прийняли на себе перший удар повноцінної війни.  Наступним стратегічним кроком стала  переатестація, чи не найскладніший процес, що викликав величезний опір старої системи МВС.  Потому було не менш резонансне формування нової патрульної поліції, а також  створення суперпрофесійного  спецпідрозділу поліції  КОРД. Запущено процес глобальної зміни системи слідства, формується новий кадровий склад. В повну силу йде процес навчання та оснащення спецтехнікою, автомобілями та обладнанням.

Це був доволі не легкий шлях, з огляду на те, що основне навантаження при запуску реформи лягло на державний бюджет, бюджет обкраденої країни, що фактично знаходиться у стані війни.  Очільник Міністерства чітко усвідомлював що без коштів ця реформа - приречена. Тож вкрай необхідним було залучення донорської підтримки, яку зрештою, в той час надали Америка, Канада, Євросоюз та Японія.  Поступово ,  не без допомоги іноземних партнерів, відомство зазнавало змін та нарощувало матеріально-технічну базу.

Черговою сходинкою реформи стали новостворені Сервісні центри, які прийшли на зміну сумнозвісним МРЕВ – одними з найкорумпованіших установ. Сьогодні цей проект знаходиться в стадії практичної реалізації в багатьох містах України, щосили йде набір і навчання співробітників. Сервісні центри – включають всі сервіси МВС, в одному місці, без черг та хабарів.

Що стосується Міграційної Служби України, реалізація її реформування створює якісні сервіси для громадян України, іноземців та осіб без громадянства, що стане черговим кроком на шляху приведення стандартів діяльності ДМС у відповідність до Європейських вимог. Наразі повним ходом йде впровадження ID карток замість паспортів старого зразка. Новий паспорт громадянина України матиме форму картки, який містить електронний безконтактний чіп. Зокрема,  розроблені нові закордонні паспорти з біометричними даними для безвізового перетину кордону, створюються  сучасні бази даних, аналогічними базами Євросоюзу .

Сьогодні йде впровадження європейських норм і стандартів у Держприкордонслужбі України. Експертами ДПСУ за участі представників громадських організацій, ветеранів служби, а також європейських місій  було розроблено проект Стратегії розвитку Державної прикордонної служби України, який має забезпечити ефективну реалізацію політики безпеки у сфері захисту та охорони державного кордону України, а також охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні. Стратегія передбачає технічне переоснащення сучасними зразками озброєння, військової техніки, системами спостереження і контролю,що відповідають стандартам ЄС.

До європейських стандартів наблизилась і робота структури ДСНС. Міністерство презентувало  концепцію принципово нової організації всієї системи за зразками розвинутих країн. Реформа відомства пройде у  три етапи. Від так, спершу пожежних інспекторів замінять добровільним страхуванням. Контролюватимуть  лише суб’єктів з високим рівнем ризику та державні установи. Другий крок - це поява місцевих пожежних команд, де до професіоналів будуть долучатися і добровольці. А третім етапом  стане збільшення фінансування,  підвищення зарплатні та оснащення новою технікою. Поки ж ця система будується, міністерство вже веде активну роботу з іноземними партнерами по оновленню технічного парку ГСЧС. Так, за останній час служба отримала 12 піротехнічних автомобілів для гуманітарного розмінування від уряду Японії та ЮНІСЕФ і потужний автопарк важкої техніки для проведення аварійно-рятувальних робіт від уряду Китаю. 

                Наразі, на слуху стоїть питання дорожньої патрульної поліції, яка в рамках реформи обов’язково запрацює вже влітку 2017 року. Даний проект вже готовий до запуску і керівництво Національної поліції не обмежиться створенням дорожніх патрулів. На сьогодні в парламенті зареєстровано низку законодавчих змін, які повинні дозволити поліції реалізувати проекти автоматичної фіксації правопорушень.  Однак ця ланка потребує  мільярдних інвестицій.

Власне, говорячи про інвестиційні проекти, варто зазначити що Арсен Аваков продовжує підтримувати  міжнародні контакти. Днями очільник відомства мав зустріч зі спеціальною місією Євросоюзу, що приїхала наочно оцінити ситуацію напередодні нового спільного контракту. На перемовинах йшлося про надання Україні 36 мільйонів євро на структурні реформи.  А це майже мільярд гривень додаткових коштів.

Треба сказати що сучасні програми,  викликають повагу не тільки у іноземців, вони поступово, але все ж змінюють наше ставлення до правоохоронної системи. Соціологічні дослідження показали сплеск довіри як до нової поліції так і до реформування в цілому.  Тобто люди готові повірити цій реформі. І вона триває.

Арсен Аваков активно працює і впроваджує державну політику в довіреному йому міністерстві.  Не залежно від  урядових кадрових рокіровок, які насуваються на певні гілки влади, Міністр Внутрішніх справ  України має залишитися на займаній посаді ,аби і надалі продовжувати справу якій поклав великий початок.

               

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.