90% всіх бід України та Грузії від «схеми» приватизації

19 січня 2017, 15:41
Власник сторінки
0
231
90% всіх бід України та Грузії від «схеми» приватизації

14 січня в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка для учасників проекту «Академія сучасного політика» відбувся майстер-клас першого грузинського дипломата в Україні, Георгія Сигуа.

Головною причиною безперспективної політичної та соціально-економічної моделі, яку має Україна, є схема приватизації, згідно якої вона відбувалася протягом 25 років незалежності. Про це заявив перший грузинський дипломат в Україні та радник Українського кредитно-банківського союзу Георгій Сигуа в ході майстер-класу на тему: «Шлях до ефективності української держави», який проводився 14 січня в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка для учасників проекту «Академія сучасного політика» www.asp.org.ua.

Експерт пояснив, що така ситуація виникла як в Україні, так і в Грузії, оскільки майже вся власність була роздана політичному класу (невелика частина «червоним директорам» і криміналітету), іноземних інвесторів практично не допускали, які власне й могли б перш за все забезпечити створення високотехнологічних підприємств. В результаті відбулося зрощення політики і бізнесу та сформувався найгірший вид олігархії. І все тому, що частина політиків «дарували» собі підприємства, керувати якими не вміли та не вживали заходів для їх модернізації, виходу на нові ринки.

Щоби забезпечувати рентабельність таких підприємств нові власники зберігали низькі зарплати, не платили податки та йшли «в тінь», забезпечували собі отримання держзамовлень, держсубсидій, захоплювали інші підприємства, брали кредити, які не повертали, і головне – забезпечували собі галузеву або теориторіальну монополію, що виключало конкуренцію, і відповідно, розвиток економіки.  Це все створює несприятливі умови для внутрішніх та іноземних інвесторів, розвитку нових малих та середніх підприємств.

Також, Г. Сигуа відзначив, що для позбавлення олігархів можливості безконтрольно керувати країною громадськості необхідно добиватися реалізації п’яти принципів демократії, які присутні в розвинутих країнах: головною цінністю держави має бути особистість, саме тому права людини мають стояти вище державної політики, оскільки головна цінність – людина, а держава – це не самоціль, а засіб; всі мають бути рівними перед законом – від президента до двірника, а недоторканість, яка діє в Україні, стає джерелом корупції та беззаконня; має бути дієва система громадського контролю влади (незалежний некорумпований суд, вільні ЗМІ, потужні інституції громадянського суспільства, тощо), забезпечення її змінюваності (зокрема, легітимної дострокової) та розділення на три гілки.

Із вітальним словом до учасників майстер-класу звернувся радник керівника проекту «Академія сучасного політика» Марії Колесник – Юрій Бут, пояснивши, що сучасний політик має бути патріотом, але в той же час розумітися в усіх аспектах професійної політичної діяльності, будучи відповідальним перед громадянами. Методист проекту Анна Рибікова провела презентацію проекту АСП, пояснивши, що робота з учасниками в ньому ведеться одразу як на базовому рівні з розкриттям найбільш важливих аспектів по 35 навчальним предметам, так і на прикладному рівні, до якого, наприклад, відноситься даний захід.

Також, в рамках майстер-класу виступили член експертної ради Нацбанку Ігор Шумило, заступник директора Інституту ім. Г.М. Доброва Національної академії наук України В’ячеслав Соловйов та пров. наук. співробітник Академії фінансового управління Анатолій Дробязко. Модератором виступив учасник проекту АСП – Микола Тихонов. Долучилися до майстер-класу і представники міжнародних інституцій, політичних партій, Ради підприємців при КМУ, Мінсоцполітики, власники підприємств, помічники народних депутатів, викладачі університетів та лідери неурядових організацій.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.