Неолібералізм канув в лету

25 листопада 2016, 10:33
Власник сторінки
0
196
Неолібералізм канув в лету

Україні для економічного зростання потрібні сильні інституції, а не приватизація, дерегуляція та інші рецепти часів 1990-х.

Нещодавно відомого американського економіста Френсіса Фукуяму під час інтерв'ю запитали: "На Ваш погляд, реформи в Україні мали би орієнтуватись на неоліберальний ідеологічно підхід чи це має бути щось інше: у форматі шведського чи канадського підходу в визначенні ролі держави та функціонування відповідних інституцій?", на що професор чітко відповів: "На мій погляд, слово «неоліберальний» в цьому контексті не є корисним. Ніхто більше (якщо під «неоліберальний» мається на увазі формат приватизації, дерегуляції та інші подібні речі часів 1990-х років), ніхто більше у це не вірить... Україні потрібні сильні інституції як основа для економічного зростання. Щодо цього є фактичний загальний консенсус".

Схоже, наші горе-урядовці відстали від життя років десь на 15-20 і живуть минулим замість свідомого конструювання майбутнього.

Ми з Олег Ляшко та фракцією РПЛ з першого дня в парламенті відстоюємо розбудову ефективної мережі інститутів економічного розвитку:

- Експортно-кредитне агентство - спеціальна урядова фінансова інституція, яка сприяє просуванню українського експорту через страхування, гарантування та здешевлення кредитування експортних операцій, а також забезпечує інформаційно-аналітичну підтримку експортерів;

- Індустріальні парки - інструмент залучення інвестицій через промислові майданчики з готовою інженерно-технічною інфраструктурою та тимчасовими податковими стимулами для нових виробничих і науково-дослідних підприємств;

- Агентство підтримки малого бізнесу - спеціальна державна інституція (аналог американського SBA), яка кредитує малий бізнес на пільгових умовах, сприяє його доступу до державних закупівель та надає комплексну консультаційну підтримку підприємцям;

- Державний банк відбудови і розвитку - спеціальна фінансова інституція, що є агентом Уряду з акумулювання міжнародної фінансової допомоги для надання доступних довгострокових кредитів, спів-інвестування в інфраструктурні та виробничі проекти (у т.ч. за моделлю державно-приватного партнерства);

- Державно-приватне партнерство - механізм гарантування інтересів приватного інвестора при реалізації спільних з державою або муніципалітетами проектів.

Адже намагатись розвивати економіку без таких інструментів - "Сізіфова праця". Закликаю Уряд перейти від спостерігання за вільним падінням економіки та пропаганди уявних успіхів реформ до реального проектування економічного успіху країни за рецептами, які пропонує Радикальна партія та кращі світові експерти!

Щиро дякую професору, фулбрайтеру Стенфорда, Світлані Хуткій, за інтерв'ю з Френсісом Фукуямою.

https://www.facebook.com/Halasiuk/posts/1849967481945548

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.