Чи захистить Україна іноземців, які за неї борються?

01 жовтня 2016, 00:22
Власник сторінки
0
126
Чи захистить Україна іноземців, які за неї борються?
Чи захистить нинішня влада тих, хто захищає Україну?

Нинішня влада ганьбить Україну своєю байдужістю до іноземців, які допомагали нам під час Майдану та війни на Донбасі.


Сотні молодих і не дуже молодих європейців узяли участь у доленосних подіях, які спіткали нашу землю протягом останніх декількох років. Ці люди різні: принципові противники путінського режиму, активісти місцевих націоналістичних організацій, люди, які прагнуть справедливості, і просто романтики-шукачі пригод. Широкою є географія: Білорусь і Росія, Польща і Чехія, Швеція і Франція, Хорватія і Грузія. Доволі різноманітною є і форма допомоги: від участі в акціях протесту під час Майдану до волонтерства і участі у бойових діях під час війни.

Найбільш незахищеною групою військових та цивільних добровольців, які допомагають Україні, є вихідці з Росії та Білорусі. Чомусь дуже легко отримують українське громадянство ті росіяни, які їдуть до нас будувати іншу, “демократическую” Росію. Зате принципові противники путінського режиму, що дотримуються націол-патріотичних поглядів, стоять на грані депортації. Навіть якщо вони більше року, ризикуючи життям, провоювали на сході. Те ж саме стосується і білорусів. Більшість із них залюбки отримали б українське громадянство і офіційно оформилися у військових підрозділах, аби продовжувати зі зброєю в руках захищати свою нову батьківщину і тим самим боротися проти путінського режиму. Але нинішня влада чомусь не хоче ні віддячити іноземцям за допомогу, ні бодай скористатися їхніми послугами.

А вдома росіян та білорусів чекає не найкраща доля: арешт, суди і багато років за ґратами. Навіть якщо вони були в Україні інкогніто. Навіть, якщо не брали безпосередньої участі у військових діях...

Одним із тих, кому довелося поплатитися за свою проукраїнську позицію, став білорус Станіслав Гончаров. Він підтримував українців коли вибухнув Майдан і не зрікся своїх переконань під час війни. Був волонтером, зробив чимало добрих справ. Зараз він заарештований у Білорусі, його хочуть судити.

Було б добре, якби українська влада використала дипломатичні методи, аби якось допомогти відважному і жертовному юнакові. Адже, все таки, Білорусь — це не Росія, хоч якихось зрушень досягти можливо. Але поки що сподіватися на подібні речі від української влади марно. Тому потрібно по можливості самостійно підтримувати іноземців, які потребують допомоги, а також тиснути на владу, аби змусити її діяти справедливо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: майдан,волонтеры,Білорусь,політичний притулок,репресії,АТО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.