Сучасний націоналізм: від війни до філософії, поезії і кіно

11 листопада 2016, 20:11
Власник сторінки
0
149
Сучасний націоналізм: від війни до філософії, поезії і кіно
"Сьома печатка" Інгмара Бергмана у кіноклубі "EVROPA"

Сучасні націоналісти проявляють себе не лише у політиці та війні, але й у культурній сфері.


Ще до Майдану різні націоналістичні середовища намагалися тримати інтелектуальну марку. Сьогодні, попри війну, ситуація стала ще кращою. Лекторії, дискусійні майданчики, клуби за інтересами — все це вже стало одним із атрибутів новітніх націоналістів.

Найбільш активним у цій царині напевно варто вважати Азовський рух. Сформувавшись спочатку як військовий підрозділ, створивши громадську організацію, а потім і партію “Національний корпус”, Азовський рух намагається бути активним у різних сферах життя.

Одним із перших серйозних досягнення азовців на інтелектуально-культурному фронті було створення видавництва “Орієнтир”. Видавництво вже стигло видати декілька серій важливих і цікавих книг. Це і перевидання класиків українського націоналізму, і спогади фронтовиків, і скарби світової філософської і політичної думки.

Днями азовці презентували свій теоретичний журнал “NOVA”. Провідною концептуальною лінією журналу є археофутуризм, що поєднує вірність принципам традиційного суспільства з реаліями розвитку сучасної цивілізації.

Одним із осередків культурного життя Азовського руху є літературний клуб “Пломінь”. “Пломінь” регулярно організовує цікаві лекції, присвячені непересічним постатям інтелектуальної історії Західної цивілізації. Серед них — Юліус Евола і Дмитро Донцов, Рене Ґенон і Фрідріх Ніцше, Юкіо Місіма і Говард Лавкрафт. Тематичні виступи проводять як представники Азовського руху, так і запрошені лектори. Серед них — філософи, науковці, публіцисти, фахові перекладачі іноземної літератури.

Організовує “Пломінь” і поетичні вечори. При клубі діє бібліотека, що регулярно поповнюється серйозною літературою.

Нещодавно був відкритий кіноклуб “EVROPA”. Клуб розрахований на формування культури елітарного кіно. Назва клубу вибрана невипадково. Адже фільми, що підбираються до показу, висвітлюють різні аспекти справжнього європейського духу.

Хтось може бути здивований, що націоналісти приділяють стільки уваги усім цим речам. Але інакше і бути не може. Націоналізм — це у першу чергу ідейний наступ. Без змін у свідомості неможливо досягнути революційних змін у політиці. Інтелектуально розвинена молодь — це один з головних агентів важливих перетворень у країні. Формування такої молоді вимагає неабияких зусиль. Якщо цим напрямом роботи не займатимуться націоналісти, це робитиме хтось інший, і закладені у свідомість молоді ідеї далеко не завжди йтимуть на користь національним інтересам.

Поки що українці не мають тієї України, яку повинні були б мати. Ця Україна будується там, де активно діють націоналісти — від добровольчих військових підрозділів до спортивних секцій та інтелектуальних і мистецьких клубів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: культура,Поезія,ФІлософія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.