Найкращі серед найгірших

19 вересня 2016, 12:52
Власник сторінки
Экономист
0
3560

Різні світові рейтинги, які проводяться міжнародними організаціями, незалежними центрами досліджень тощо вже досить давно стали популярними джерелами об’єктивної інформації. Це є абсолютно логічним, а

Нещодавно було опубліковано рейтинг «Економічна свобода світу: 2016», що укладається канадським дослідницьким Інститутом Фрейзера спільно з Українським товариством економічних свобод (УТЕС).  Минулого року Україна була на 128-му місці, цього року - 135-е місце зі 159 країн.

Список країн, з якими ми йдемо «пліч-о-пліч» в рейтингу, не сповнює оптимізмом,  радше навпаки (див. рис.1).

                                                                            

Сусіди по рейтингу, які нас випереджають: Бурунді, Єгипет, Нігер – 129- ті місця, Буркіна-Фасо – 132, Кот-д'Івуар – 133, Пакистан – 133. Гірше нас Гаяна – 136, Малі – 137, Сьєрра-Леоне – 138, Того – 139, Мозамбік – 140. При всій космпополітичності, не можна втриматись, щоб не підкреслити, що це -країни четвертого ешелону.

         За повідомленням УТЕС, результати в ключових компонентах економічної свободи (за десятибальною системою, де 10 – найбільший показник економічної свободи)  в порівнянні з результатами за попередній рік, наступні:

• розмір держави в економіці: показник впав до 6,5 з 6,8;

• стан правової системи і прав власності: показник виріс до 4,9 з 4,8;

• забезпеченість грошей: показник впав до 5,9 з 6,54;

• свобода міжнародної торгівлі: показник впав до 6,0 з 6,8;

• регулювання банківської сфери, бізнесу і ринку праці: показник виріс до 6,7 з 6,2.

Іншим, не менш авторитетним світовим рейтингом є «Індекс економічної свободи», який створено американським дослідницьким центром Фонд «Спадщина» (The Heritage Foundation) спільно з газетою The Wall Street Journal. Даним індексом фахівці оцінюють ефективність державної політики у сфері стимулювання бізнесу, рівень впливу корупції на господарську діяльність, ефективність фіскальної політики тощо.

Позиції України за складовими рейтингу видно на рисунку 2.

 

Мал. 2. Показники України у рейтингу «Індекс економічної свободи»

Як видно, складовими індексу є забезпечення Прав власності, свобода від корупції, фінансова свобода, рівень втручання уряду, свобода підприємництва, свобода праці, грошова свобода, свобода торгівлі та свобода інвестицій, фінансова свобода.

За сумою балів по вищезазначеним показникам Україна посіла 162 місце зі 178 країн. Останнє місце, до речі, займає Північна Корея, від якої нас відділяє всього 16 позицій.

Найближчі країни з трохи кращими показниками: Білорусь – 157, Бірма – 158, Еквадор – 159, Болівія – 160, Соломонові острови – 161. Нижче нашої країни у рейтингу - Демократична Республіка Конго – 163, Чад -  164, Кірібаті – 165, Узбекистан – 166 (див. рис. 3)

Насправді, для оцінки ситуації нам, українцям, навіть і рейтинги ці дивитись не потрібно. Недієвість реформ, м’яко кажучи, ми відчуваємо з вами кожного дня. Полегшення умов ведення господарської діяльності не відбулось. Податкова система не стимулює бізнес, не мотивує його до виходу з «тіні». Боротьба з корупцією проводиться не так для реального результату, як для сенсаційних новин та піару. Останні сходинки вищезазначених рейтингів – лише черговий доказ цього.

        Проте, не будемо дуже песимістичними, адже зрушити ситуацію з мертвої точки можливо. Нічого надскладного у цьому немає – необхідний лише розумний та комплексний підхід до процесу наведення порядку в країні.

        Ось лише деякі кроки, здійснення яких покращило б ситуацію у сфері господарської діяльності:

-      запровадження гнучкої системи оподаткування для новоутворених компаній, для підприємств, які впроваджують вітчизняні інноваційні технології, виробляють імпортозаміщуючу продукцію тощо;

-      забезпечення державної підтримки експортерів шляхом надання дієвої допомоги у просуванні продукції на зовнішні ринки, створення інститутів доступного кредитування та захисту інтересів експортерів;

-      створення мережі індустріальних парків та вільних економічних зон зі спеціальними режимами економічної та інвестиційної діяльності;

-      здійснення дерегуляції, зокрема, зменшення кількості контролюючих органів, спрощення адміністративних процедур для господарської діяльності.

Саме ці зміни безпосередньо стосуються економічної свободи та полегшення процесу ведення бізнесу.

 Це не повний, проте дуже необхідний перелік кроків, які в умовах України стали б стимуляторами економічного розвитку. І тоді в перелічених рейтингах ми б шукали Україну десь на початку, а не в самому кінці…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.