“Нормандський формат мінус Порошенко”

04 вересня 2016, 14:13
Власник сторінки
0
521
“Нормандський формат мінус Порошенко”
Роль Порошенка у вирішенні питання війни на Донбасі стає все розмитішою

Канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила, що сподівається обговорити питання України під час саміту Великої 20-ки у Китаї.


Про це Меркель заявила у ході відеозвернення у суботу.

Питання України планують обговорити Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Владімір Путін. Представників України при цьому обговоренні не буде. Оглядачі вже охрестили майбутню зустріч словами “Нормандський формат мінус Порошенко”.

Формат майбутніх переговорів свідчить про те, що Німеччина та Франція перестають хоча б робити видимість того, що рахуються з інтересами України. Для обох країн вигідне якнайшвидше замороження конфлікту на Донбасі і зникнення формальних перепон для повноцінного співробітництва з Росією. Зрозуміло, що українські інтереси при цьому виступають у якості звичайної розмінної монети.

Позиція США мало чим відрізняється. Не варто забувати про минулорічний візит Вікторії Нуланд — офіційного уповноваженого Державного департаменту США у справах Європи та Євразії. Нуланд прибула в липні 2015 року до Києва, аби натиснути на депутатів Верховної Ради з метою змусити їх прийняти зміни до Конституції. Можливо, лише криваві сутички під парламентом, що відбулися 31 серпня, уберегли нас від реального законодавчого впровадження написаного у Мінську сценарію.

Зараз же ні в Москві, ні в Берліні, ні у Парижі не задоволенні гальмуванням процесу фактичної капітуляції України. Очевидно саме це стане предметом обговорення Путіна, Меркель і Олланда під час зустрічі у Китаї.

Таким чином трагікомедія під назвою “мирне врегулювання конфлікту на Донбасі” остаточно переходить у фарс. Ставка Порошенка на “західних союзників” вкотре себе дискредитувала. Адже під час війни не можуть бути союзниками ті, хто є партнером твого ворога.

Порошенко мав би це знати. Але він не захотів робити революції в геополітиці, не захотів боротися за український суверенітет, покладаючись на внутрішні сили України. Тому, надалі залишаючись людиною бізнесу, він, ставши президентом, просто почав торгувати Україною. Проте геополітика — річ складніша, аніж розбудова кондитерської імперії. Порошенко втратив величезні шанси: втратив підтримку населення, деморалізував суспільство і військових, не доклав зусиль, аби нейтралізувати російську п'яту колону. Усе це стало наслідком його “президентсва миру”. Тепер же він змушений спостерігати, як торги Україною йдуть без його участі.

Теоретично, він може діаметрально змінити свою політику, зробити її більш самостійною, спертися на внутрішні ресурси Українців. Але шансів, що він дійсно це зробить, дуже мало.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Меркель,G20,Порошенко,Олланд,Путін,минские договоренности ,саммит G20
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.