Останки Ярослава Мудрого можуть повернутися в Україну вже найближчим часом

18 квітня 2016, 14:50
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
195
Останки Ярослава Мудрого можуть повернутися в Україну вже найближчим часом

Повернути в Україну останки Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого можливо за умов виконання комплексу заходів на всіх можливих рівня.

Йдеться, зокрема, про залучення до цього процесу і Президента, і Верховної Ради, і Кабінету Міністрів України, і громадськості, і української діаспори в США.

Ми звернулися до Президента України з письмовою заявою щодо необхідності проведення переговорів із Президентом США щодо повернення останків Ярослава Мудрого та чудотворної ікони Миколи Мокрого до України.
З проханням сприяти процесу повернення цих унікальних реліквій Інститут реформ та розвитку Києва також звернувся до Комітету Верховної Ради України у закордонних справах та Комітету з питань культури і духовності.
Керівники цих комітетів пообіцяли уже на найближчому тижні розглянути це питання. Після цього планується візит офіційної делегації наших парламентарів до США з цього приводу.

На рівні Кабінету Міністрів України ініційовано створення двосторонньої Міжурядової українсько-американської комісії з питань повернення цих культурних цінностей.
Окрім того, ми ініціювали створення державної служби з питань повернення культурних цінностей, які були вивезені з України. Ця державна служба буде координуватися Кабміном.
Також при Мінкультури за ініціативою Інституту реформ та розвитку Києва буде створено робочу групу з пошуку, ідентифікації та повернення останків Ярослава Мудрого.
Разом із цим, Інститут реформ та розвитку Києва відправив відповідні звернення до української діаспори і Української Православної Церкви в США.
Завадити поверненню останків Ярослава Мудрого до України можуть два фактори зовнішній і внутрішній. Щодо першого – існує загроза з боку Російської Федерації, яка веде цілеспрямовану політику, направлену на знищення всього українського. Внутрішній – полягає у браці політичної волі та бездіяльності влади.

Як ми знаємо, майже кожного місяця до США з офіційними візитами їздять урядові або парламентські делегації, делегації перших осіб нашої держави. З якими питаннями? Це – отримання чергових кредитних траншів та фінансової допомоги. На жаль, не з питанням повернення українських сакральних реліквій до України.
Тому наше спільне завдання з громадськістю та ЗМІ проконтролювати, щоб процес повернення українських святинь дійсно йшов, а не «помирав» у владних кабінетах.

Як відомо, у 2009-2010 рр. відбулося дослідження саркофага Ярослава Мудрого в Національному заповіднику «Софія Київська».
Останки князя Ярослава Мудрого всередині гробниці не були виявлені. Тоді, на чолі з керівником заповіднику «Софія Київська» Нелею Куковальською, розпочалися пошукові роботи, які вказали на те, що останки князя Ярослава були вивезені з України під час II Світової війни та на сьогодні перебувають в одній із церков у Нью-Йорку (США).
Нагадаю, що наприкінці березня цього року Інститут реформ та розвитку Києва спільно з Національним заповідником «Софія Київська» ініціювали активну роботу щодо повернення останків Ярослава Мудрого до України.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: останки,цінності,мощі
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.