Чи безпечно купатися у Києві?

04 серпня 2016, 13:05
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
141
Чи безпечно купатися у Києві?

Купатися чи не купатися у Києві? Питання, що ніколи не втрачає своєї актуальності у літню пору.

Купатися у водоймах столиці через цвітіння синьо-зелених водоростей небезпечно.

Головними причинами цвітіння водойм є мілководдя, яке сприяє сильному нагріванню води через спеку, уповільнення течії річки через систему дамб, потрапляння до водойм органічних забруднюючих речовин, миючих засобів, фосфатів.

Саме тепер можна спостерігати цвітіння чи не на кожній водоймі Києва, зокрема, Дніпрі. Більше того, кількість синьо-зелених водоростей, що містять небезпечні токсини, у водоймах столиці постійно зростає.

Інтенсивне цвітіння води є шкідливим, бо погіршує якість води, порушує гідрохімічний баланс, створює дефіцит кисню. У разі зростання товщини шару цвітіння сино-зелених водоростей до 10-15 см, виникає задуха риби і вона гине. Вживати таку воду небезпечно, можуть виникати отруєння, паралітичні дії та амнезія.

Перебування у воді, що цвіте, негативно впливає на стан здоров’я людини. Є ризик виникнення алергічних захворювань. Тому, якщо ви бачите воду насиченого зеленого кольору, шар синьо-зелених водоростей у кілька сантиметрів і, особливо, відчуваєте неприємний запах, ні в якому разі не купайтеся та не ризикуйте власним здоров’ям.

Боротися із цвітінням води можливо через збирання синьо-зелених водоростей спеціальними катерами. Зібрану сировину можна використовувати для виготовлення добрив та харчових добавок для тварин. Тим паче, що в Києві є відповідне підприємство – КП «Плесо», до основних завдань якого належить ліквідація наслідків забруднення, засмічення і виснаження внутрішніх водойм м. Києва.

Разом із цим, найкращий спосіб боротьби із цвітінням води – відновлення природної течії рік. Йдеться, зокрема, про поступове спускання води з ГЕС.

Крім того, потрібно запроваджувати заходи щодо мінімізації забруднень водних об’єктів. Для цього Інститут реформ та розвитку Києва пропонує провести інвентаризацію всіх підприємств, що працюють на берегах водного басейну Дніпра з метою їх модернізації та контролю.

Підприємства, що використовують великі обсяги води у своїй діяльності, повинні працювати за принципом «водозворотності».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Киев,Днепр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.