Нелегальний ринок таксі в Україні: кому це вигідно?

29 лютого 2016, 17:33
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
341

В Україні понад 80 % перевізників таксі працюють у тіні. Такий стан речей став можливий, зокрема, через відсутність єдиних для всіх учасників цього ринку правил гри.

Лише столиця, за офіційною статистикою, втрачає щороку мільйони гривень через діяльність нелегальних автомобільних перевізників.

Як відомо, цей ринок в Україні функціонує таким чином: водії таксі перераховують кошти диспетчерським службам, котрі забезпечують їх замовленнями. При цьому, ні диспетчерські служби, ні водії не несуть жодної відповідальності за невчасну подачу авто, неналежний технічний або санітарний стан автомобіля.

Нерідко пасажири зіштовхуються з грубощами водіїв таксі та незнанням керманичами міста. Більше того, водії таксі, які не мають жодних соціальних гарантій, працюють здебільшого по 18 годин. Це створює небезпеку для дорожнього руху.

Інша проблема – очікувати пасажирів у людних місцях немає де, водії вимушені порушувати Правила дорожнього руху або платити «невідомим особам», якщо бажають підбирати пасажирів у «хлібних» місцях.

Все це говорить про те, пасажир таксі як в столиці, так і в цілому по Україні абсолютно незахищений, а якість послуг таксі перебуває на вкрай низькому рівні.

Найбільше вражає бездіяльність влади в наведенні порядку на ринку перевезень таксі.

Проект закону, що мав би врегулювати діяльність таксі в Україні блукає по владних кабінетах уже понад 5 років. Хороший він чи поганий? За ці роки його можна було би зробити зразковим і давно вже запровадити. Але зрозуміло, що низці бізнес груп вигідно, щоб цей ринок залишався непрозорим та нерегламентованим.

Разом із цим, відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», прийнятого у далекому 2001 році, виконавчі органи міських рад повинні створювати стоянки для таксі, затверджувати паспорти на такі стоянки і мережу стоянок у місті.

Особисто я – жодної такої стоянки у Києві не побачив. Виникає питання: чому за 15 років столична влада не спромоглася їх створити?

Можливо керівник Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Олександр Козловський підкаже, що конкретно було зроблено у Києві в напрямі боротьби з нелегальними таксі? Чекаємо відповіді, а краще – реальних кроків!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.