Запровадження реєстру викидів забруднювачів – крок до здорового довкілля

09 лютого 2016, 09:29
Власник сторінки
Президент Інституту реформ та розвитку Києва
0
99

Інститут реформ та розвитку Києва вітає рішення Верховної Ради України про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і переносу забруднювачів до Орґуської конвенції.

Ратифікація протоколу є важливим кроком для збереження довкілля нашої країни та процесу євроінтеграції.

Протокол про реєстри викидів і переносу забруднювачів (European Pollutant Release and Transfer Register (E-PRTR) був підписаний саме в столиці нашої держави ще у 2003 р. під час позачергової Зустрічі Сторін Конвенції в рамках П’ятої Міністерської Конференції «Довкілля для Європи».

Підписання Протоколу E-PRTR відбулося у рамках реалізації положень Орґуської конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля.

Набрав чинності Протокол у 2009 р. та наразі охоплює 27 країн ЄС, а також — Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію, Сербію та Швейцарію.

Протокол покликаний розширити доступ громадськості до інформації шляхом створення узгоджених, комплексних загальнонаціональних реєстрів викидів та переносу забруднювачів.

Це, на думках наших експертів, сприятиме попередженню і скороченню забруднення довкілля.

Протокол замінив і вдосконалив попередній Європейський реєстр викидів забруднювачів (EPER).

Як зазначають експерти Інституту, новий реєстр містить дані викидів більш ніж 30 тис. промислових об’єктів, що охоплюють 65 видів економічної діяльності по всій Європі. По кожному об’єкту надана інформація щодо кількості викидів забруднюючих речовин в атмосферу, воду і ґрунти, а також трансфер забруднювачів та відходів за межі об’єктів, за переліком із 91 ключового забруднювача.

Ратифікувавши Протокол, Україна бере на себе зобов’язання впровадити чинну у Європейському Союзі систему контролю викидів забруднюючих речовин. Вже у наступному році підприємства, що є основними забруднювачами довкілля, мають звітувати про відповідні викиди.

Відтак громадськості буде достеменно відомо про кількість викидів забруднюючих речовин в атмосферу в їхньому районі. А поінформований означає озброєний. Протокол для наших громадян є інструментом для забезпечення конституційного права на здорове довкілля. Тепер справа за відповідальним бізнесом та владою.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.