Незаконна НКРЕКП відповідатиме за незаконні тарифи

18 грудня 2015, 16:33
Власник сторінки
0
91
Незаконна НКРЕКП відповідатиме за незаконні тарифи

ГО «Публічний аудит» звернулася зі скаргою до Європейського суду з прав людини через відмову національних судів вирішити проблему з визнанням незаконними указів Президента щодо створення НКРЕКП.

Спочатку ми звернулися у Верховний суд, Вищий адмінсуд України, але ті відмовилися розглядати справу по суті, посилаючись на те, що такі питання не входять до їх компетенції і підпадають під юрисдикцію виключно Конституційного Суду. Власне, питання спірне, ми з ним абсолютно не погоджуємося, адже оскаржували явно незаконне рішення чиновника в порядку адміністративного судочинства. Тому далі все розсудить суд Європейський.

В серпні минулого року Президент України створив НКРЕКП, вийшовши за рамки своїх повноважень, бо Конституція України не дозволяє гаранту створювати центральні органи виконавчої влади. Так, відповідно до ст. 116 Конституції України (в редакції від 21.02.2014) питання утворення, реорганізації та ліквідації міністерств й інших центральних органів виконавчої влади належать до компетенції Кабінету Міністрів України.

Ситуація насправді критична, оскільки може призвести до повного паралічу в сфері житлово-комунального господарства України. Теперішнє керівництво Комісії не має юридичного права на ухвалення загальнодержавних рішень, а відповідно Дмитро Вовк не має права підписувати регуляторні документи національного значення. З-поміж іншого, це вже довів Окружний адмінсуд Києва, який у листопаді цього року визнав незаконною та нечинною Постанову НКРЕКП, що встановлювала для людей роздрібні ціни на газ (причому це вже друга скасована постанова Нацкомісії загальнодержавного значення).

Важливо, що підставою для такого рішення Адмінсуду було саме «перевищення владних повноважень», тобто, тепер за аналогією можна добитися скасування абсолютно всіх рішень НКРЕКП, і це призведе до непоправних наслідків. Чому? Тому що рішення національних судів дають «зелено світло» на компенсацію у вигляді перерахунку за спожитий та сплачений газ. А тепер просто порахуймо: якщо кожну отриману платіжку за газ розділити на два (відповідно до справедливої ціни на газ), помножити на 8 місяців та на кількість квартир (15 млн), отримаємо мільярдні гроші переплат людей через незаконні рішення регулятора.

І це якщо не брати до уваги застарілих норм споживання теплової енергії, які зовсім не відповідають сучасним реаліям. Голова НКРЕКП про таку невідповідність добре знає, бо навіть звертався до Кабміну з пропозицією щодо їх перегляду. Тим не менше, у березні цього року він затверджував тарифи на тепло без лічильників на базі саме радянських норм.

За час свого існування НКРЕКП не справилася з жодним (!) завданням, які на неї покладено. Комісія закрила очі на застосування підприємствами завищених нормативів споживання теплової енергії; не забезпечила вдосконалення законодавства в сфері теплопостачання, внаслідок чого діючі тарифи на тепло розраховані за завищеними нормативами; свідомо й цілеспрямовано провадить таку цінову й тарифну політику у сфері тепло- та газопостачання, яка призводить до мільярдних переплат із боку споживачів. А головне, не створено жодних умов, щоб споживачі мали змогу справді захищати та відстоювати свої права на ринку комунальних послуг.

За всі збитки та незаконні рішення однозначно будуть відповідати представники влади. І жодних сумнівів не має, що в майбутньому обов’язково будуть розпочаті професійні розслідування щодо дій і Дмитра Вовка, й інших відповідальних за встановлення несправедливих цін на життя осіб.

Тим більше, що стосовно законності перебування пана Вовка на посаді є питання вже від моменту його призначення. Так, відповідно до статті 11-1 Закону України «Про природні монополії» головою Нацкомісії може бути людина, яка має як мінімум трирічний досвід роботи на керівних посадах. Виходить, під час призначення його на посаду було свідомо заплющено очі на це «маленьке нестикування».

Цікаво, що навіть компанія ROSHEN вирішила висловитися щодо нераціональності такого призначення. «Дмитро Вовк дійсно був найнятий компанією на посаду національного менеджера з розвитку продажів у торгівельних мережах Росії у березні 2013 року. На даній посаді він пропрацював менше двох років і був звільнений у листопаді 2014 року з причини незадовільних результатів своєї діяльності, і не продемонструвавши високої кваліфікації на займаній посаді менеджера», – йдеться на сайті компанії.

На сьогодні невмотивована та неефективна діяльність НКРЕКП, Уряду призводить до тяжких наслідків для населення, і проблема не лише в приголомшуючих переплатах. Коли перші особи держави на законодавчому рівні встановлюють абсолютно необґрунтовані, завищені в рази ціни на газ і комунальні послуги і на фоні цього – явно в рази занижені прожитковий мінімум та мінімальну пенсію і зарплату, це говорить про те, що влада передбачає і допускає зменшення чисельності народу країни, особливо найбільш вразливих категорій, внаслідок вимирання та міграції. Цього не можуть не розуміти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.