Інвестклімат в Україні: ми досі в полярній зоні?

05 листопада 2015, 12:31
Власник сторінки
0
34
Інвестклімат в Україні: ми досі в полярній зоні?

На сьогодні всім зрозуміло, що фінансове благополуччя України нерозривно пов’язане з проведенням реформ.

Саме від їх реалізації залежить і можливість отримання кредитів іноземних країн, і поліпшення інвестиційного клімату. Про останнє наразі говорити не доводиться, адже за критеріями, що є визначальними для міжнародних інвесторів, не те, що не відбувається покращення, а навіть спостерігається динаміка до погіршення умов ведення бізнесу.

Днями в Кабміні з неприхованою гордістю зазначали, що Україна в рейтингу Світового банку за легкістю ведення бізнесу піднялася аж на чотири сходинки – з 87 на 83 місце, і це, мовляв, є свідченням впровадження реформ. Насправді покращити свої позиції Україні вдалося за рахунок спрощення процедури реєстрації бізнесу, отримання свідоцтва платника ПДВ. До прикладу, Україні, щоб зареєструвати підприємство, потрібно пройти чотири процедури, тоді як у Німеччині – 9; строк реєстрації в Україні — 7 днів, у Німеччині – 10,5. За іншими ключовими критеріями наша держава до сьогодні пасе задніх», – стверджує фахівець.

Так, за показником «вирішення проблеми неплатоспроможності» закинув Україну на 141 місце; «отримання дозволу на будівництво» дозволяє перебувати на 140 місці; за «під’єднанням до електромереж» країна посіла 137 місце (приміром, у Польщі — 39-те); міжнародна торгівля – 109; оподаткування – 107; забезпечення виконання зобов’язань – 98 місце; захист інвесторів – 88 (у минулому році – 89-те); отриманням кредитів Україна 19 місце (у минулому році –17-те).

Здається, на сьогодні робиться все можливе, щоб міжнародні фінансові групи втратили будь-який ентузіазм для інвестиційної діяльності в нашій країні. Невизначеність із податковою реформою, зволікання з антикорупційною реформою, ручна й вибіркова судова система – це лише декілька факторів, які відбирають будь-яке бажання в інвесторів навіть просто розглядати нашу країну як потенційний майданчик для розвитку свого бізнесу. Більше того, інвестпроекти залишають навіть ті компанії, що раніше визначилися й вирішили працювати в Україні.

Нідерландсько-британська нафтогазова компанія Shell, яка починала процес розробки родовищ нетрадиційних вуглеводнів у Харківській та Донецькій областях, на минулому тижні остаточно вийшла з цього проекту. Рік тому від інвестиційного проекту в Україні з розробки сланцевого газу на Олеській площі відмовилася американська корпорація Chevron.

Про те, що все більше зростає невдоволення бізнесменів станом інвестклімату в Україні, свідчать і дані Європейської бізнес-асоціації, яка оцінила індекс інвестиційної привабливості України у 2,55 бала з п’яти можливих. У ІІІ кварталі цього року він знизився на противагу ІІ кварталу на 0,1 бала.
Три бали – це нормальний рівень, а все, що нижче, має негативне значення. Згідно з отриманими даними, 89 % бізнесменів не задоволені станом інвестклімату в Україні. Топ-менеджери констатують, що рівень боротьби з корупцією не відповідає її розмірам, а реформи, на жаль, втілюються занадто повільно і мляво. Більше половини опитаних бізнесменів не очікують позитивних змін у IV кварталі 2015 року. Лише 12 % респондентів вважають, що Україна буде досить прибутковим напрямом інвестування у жовтні–грудні 2015 року.

Для того щоб Уряду було справді, чим пишатися, необхідно дбати не тільки про спрощений порядок реєстрації бізнесу, а в першу чергу спростити порядок його ведення, гарантувати інвесторам прозорі правила гри й безпеку для бізнесу, інакше реєструвати буде нічого.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.